0

М алцина са онези, които познават лично своя астрален близнак, но пък всеки знае поне за един човек, с когото споделя деня на раждането си. Цветана Манева и Димитър Бербатов не играят на една сцена, не се поздравяват за празника си или поне не знаем за това, но животът и работата им са толкова ярки и шумно представяни, че двамата са научили достатъчно един за друг. Приличат си по това, че знаят как да създават легенда от талантите и живота си. Макар и привидно да нямат нищо друго общо, оказва се, че ги свързват някои доста любопитни факти от живота им. Респектират с успехите си, но и бързо разбират как да прибират егото си в задния джоб, когато искат да запазят личния си свят и да постигнат целите.

Ако Манева е родена за сцената, то Бербатов я бленува и не само - ласкае се, когато феновете му откриват прилики с Анди Гарсия. Отпреди времето, в което уличният музикант Владимир от Кочериново среща Винсънт Мансини-Корлеоне в София, българският футболист има паметна среща с холивудската звезда през 2017 г. „Намерихме се!“, развълнуван споделя по онова време Бербатов в социалните мрежи. Дълго се колебал дали да притесни с присъствието „двойника си“. Но нападателят  е обсебен. Признава, че е учил английски език от „Кръстникът“ и дори често копира маниерите на Гарсия, както и прическата му. В същия период, през 2017 г., за Бербо актьорските импровизации са дори по-важни от играта на терена. Дебютира в киното, не световното, но все пак със значимата роля на мафиотски бос в „Революция Х”.  Киното е негова голяма страст и той все още мечтае за главна роля в Холивуд. 

Докато той е в съновидение за този звезден миг, Манева вече е постигнала изключителната си слава. Направила е дебюта си в киното още през 1963 г. във филма „Калоян“ като Деница, а през  1973 г. получава международно признание на фестивала „Златна роза“ за  главната роля във филма на Бинка Желязкова „Последната дума”, който дори е показан в Кан. На фестивала Цветана се запознава с американски продуцент, който й предлага ролята на момичето на Джеймс Бонд. Тя обаче се връща в България заради Явор Милушев. В биографията си коментира и пропуснатия шанс да бъде холивудска звезда: „Имах такава възможност. Пропуснах я. Не е било време. Сега Мария Бакалова е там. Радвам се, че това момиче не пропуска шанса си. Имала съм други шансове - и професионални, и лични. По моя мярка.“ Така и Бербатов, и Манева се разминават с шанса си да покорят Холивуд. Но любовта се оказва хвърлена ръкавица към съдбата. 

Ако Димитър Бербатов е плейбой,  Цветана е пазителката на любовта. Манева има три брака, а Бербатов един, но пък с каква пикантна предистория - като за три… Първият съпруг на актрисата е водещият на „Минута е много“ Петър Вучков. Живеят на таван и броят звездите, но любовта трае само две години. С втория си съпруг Николай Пенчев са  заедно 4 години. Тези  трепети на сърцето я учат и подготвят за най-важната среща в живота й -  с Явор Милушев през1973 г. на входа на ВИТИЗ. Останалото, както казват, е история. „Явор умее да поражда у мен чувството, че съм необходима”, възкликва актрисата. За нея той е и джентълмен, а най-важното за връзката им си остава едно - да обичаш. 

За Бербатов в началото на сантименталния му живот няма поезия, а сатира. Оказва се апетитна хапка за златотърсачки, които трупат слава от неговата наивност и превръщат дори успешната му кариера в будоарно зрелище. Световните таблоиди, а и българската преса се надпреварват да разказват за любовниците му. Сред тях са гримьорката Силвия Стойчева, бивше гадже на Наско от Б.Т.Р и атрактивната танцьорка и самопровъзгласила се дизайнерка Даниела Арнаут. Таблоидът „Нюз ъф дъ уърлд“ пише на сметката на българския футболист още няколко силиконови красавици - Теди Велинова, Снежина Вълкова и Маги Вълчанова. С последната имал „кратка“ и отричана от самия играч връзка по време на европейското в Португалия 2004, когато Мис България Вселена 2000 пътуваше с националите като техен талисман. Струва си да споменем и Деси Банова, сега Плевнелиева, с която той се среща за няколко месеца през 2002 г.  Тогава тя открито говори за връзката им и заявява: „Той не беше достатъчно зрял и не се влагаше изцяло в нашата връзка. Освен това имаше комплекси за малоценност, тъй като повечето жени излизаха с него заради парите му“.

Голямата любов на Бербатов е моделът Станислава Кючукова, която по-късно се омъжва за един от най-близките приятели на нападателя - Тодор Кючуков. И накрая след всички дами, опитали да си „вземат“ Митко, печели хубавата Елена. Двамата са заедно от 2006 г. Щилянова се оказа мъдра жена. Толкова години избягва контакт с медиите, че също толкова дълго имаше скептичност дали изобщо съществува. Но тя дори успя да устои на нападките на Арнаут. Бербатов и Елена се радват на хармонични отношения въпреки слуховете за пробойни в семейния кораб. Както изглежда,  накрая и Бербатов може да признае онова, което Манева заявява - важното е да обичаш, другото е просто шум.

И двамата са били ухажвани от политици, но само Манева се е изкушавала от тази игра като депутат в три парламента. За Бербатов политическият живот е само в информационното поле. Но създава собствена фондация, чрез която помага на талантливи деца. Актрисата е била член на Пленума на Комитета за култура. На два поредни партийни конгреса - XII и XIII, е избирана за кандидат-член на ЦК на БКП. Но когато БКП се преименува на БСП, актрисата не се записва в нея. „Тя се провали в опита си да се реформира и да стане модерна лява партия. Уверих се в това още през 1990 г., когато напуснах БСП”, аргументира се Манева. Отказва да стане директор на Пловдивския театър заради Закона за декомунизацията, който не й позволява да взема ръководни длъжности.

През последните години Цветана много внимателно подбира ролите си. Пред Георги Тошев признава, че не бива да пилее времето, което й остава. И че животът ни е даден, за да се справяме с него. Така смята и Бербатов,  който реши до края да се бори за една кауза - БФС. 

Няма как имена, които създават митология, да не бъдат увековечени в биографии. „Тя, Цветана Манева“ и „По моя начин“ на Димитър Бербатов очаквано предизвикаха изключителен интерес. От летописите им разбираме, че и двамата  са повече съзерцателен тип. 

Въпреки многобройните награди за таланта си Цветана Манева остава сдържана и далеч от суетата, характерна за артистичните среди. Един от „Каляската с трите коня“ (б.а. - наричат Мартин Петров, Стилян Петров и Бербатов „трите коня на каляската“) от години избира да не е главен герой в светски хроники.  „По моя начин“  всъщност е втората биографична книга за Димитър Бербатов. Първата излиза през 2009 г., в разгара на кариерата на нападателя, под заглавието Deadly Dimitar („Смъртоносния Димитър“) и е с автор Крис Дейвис. В „По моя начин“ нападателят се осмелява да разкрие колко много съмнения са го измъчвали, сякаш не си е на мястото като футболист. Интроверт, който пише, рисува, пристрастен е към филмите и освен с впечатляващия си талант е надарен и с бели дробове, които не му позволяват да тича безсмислено през всичките 90 минути и да преодолява с достойнство очакванията на всички. 

50 на 50

В Харвардския университет, тъй тренди у нас, дори са отделили време да направят специални изчисления как нараства вероятността рожденият ден на няколко напълно непознати помежду си хора, събрани на едно място, да е в един ден. Годината има 365 дни, а високосната - 366.  За да има поне двама, родени на една и съща дата в една компания, общият брой на хората в нея трябва да превишава 366. 

Пленяват с остър ум

Астролозите определят хората, родени на 30 януари, като одухотворени. Отличават се с остър и проницателен ум. Притежават завладяващ ентусиазъм, вяра, позитивно отношение към света, с които увличат и околните. Разумът им е хладен и практичен, но емоциите и страстите -взривоопасни. Въпреки тези характеристики гледат на случващото се от един по-философски ъгъл и се стремят да сглобят една цялостна картина. Винаги откриват най-вярната посока и намират изход там, където останалите виждат непрогледна тъма. Животът им в повечето случаи е градивен и успешен. Радват се на стабилност и просперитет. Разчитат и на доза късмет, отлична интуиция, изобретателен подход, които им помагат да излизат победители или да превъртат евентуални предизвикателства в полза. По отношение на професионалната реализация могат да се реализират навсякъде, където ще бъде оценен интелектът им, творческият и креативен начин на мислене. Сред тях има отлични писатели, посредници, журналисти, рекламисти, оратори, адвокати… 

Лоялни партньори са, когато открият своята половинка. Имат дълги и стабилни връзки. За мистиците 30 е кармично число, което показва закрила от висшите сили при трудни и предизвикателни периоди.

Астрални близнаци

На 5 януари своя рожден ден празнуват Брадли Купър и Мерилин Менсън. Между тези двамата няма как да има общо. Но не пропускат да се поздравят за празника си. На 28 април рожден ден отбелязват две от най-големите красавици на Холивуд - Джесика Алба и Пенелопе Крус. Видимо звездите са били магично подредени, предначертаващи им успешни кариери и бляскав живот. И двете са влизали в класации за най-красиви, най-желани и най-сексапилни жени. В началото на юни, на 9-и, общ празник честват Натали Портман и Джони Деп. И двамата имат номинации за „Оскар“, „Златен глобус“ и БАФТА. Натали печели и трите награди за ролята си във филма „Черният лебед“, а Джони получава първия си „Златен глобус“ за превъплъщението си като Суини Тод. През 2012 г. и двамата участваха във видеоклипа на песента My Valentine на Пол Маккартни. На 26 юли, с 9 години разлика, на бял свят са се появили Сандра Бълок и Кейт Бекинсейл. И двете имат шеметни филмови кариери и са оставили след себе си десетки запомнящи се роли в киното. Дженифър Лорънс и Бен Афлек делят обща рождена дата - 15 август, но и още общи паметни дни. На 24 февруари 2013 г. и двамата са удостоени с „Оскар“. На 22 ноември са родени Скарлет Йохансон и Марк Ръфало. И двамата са с чуждо потекло. Скарлет е с датски корени, Марк от своя страна носи италианска кръв в себе си. Съдбата събира двамата актьори на снимачната площадка на филма „Отмъстителите“, където изиграват своите емблематични роли.