0

Л или Иванова е занесла старите си мебели в родния Кубрат, откъдето тръгна тазгодишното й турне на 14 април. Това разкри Здравко Вутов, началник на отдел „Просвета и култура“ в община Кубрат. С мебелите и столовете е обзаведена залата, в която се обучават местните музикални таланти. Купено им е и ново пиано, а певицата е дарила своята аудиосистема, която да ползват в заучаването на песните. Колекция от снимки и плакати пък красят стените. „Надяваме се децата, които се обучават в школата по изкуства, да вземат пример от нейния звезден път и някой ден да имаме неин наследник“, заяви Вутов и допълни, че в специална секция в библиотеката на кубратското читалище се съхраняват и дарените преди две години книги от личната колекция на Лили. Стотиците томове литература са от различни отрасли на знанието, като част от тях са с автограф за певицата, посочи още експертът.

Камина

Уникалните мебели Лили Иванова показва за първи път през 1979 г. Тогава в чест на 40-годишния й юбилей (официално) „Балкантон“ пуска втората й двойна грамофонна плоча. Водеща песен в него е мелодията на Тончо Русев по стихове на Надежда Захариева „Моят град“, посветена на родния й Кубрат. За снимките на обложката певицата е избрала собствения си дом. До този момент тя е показвала само камината (на корицата на албума с хита „Експрес танго“) и терасата (на първия дуетен албум с Асен Гаргов). Тогава за първи път в множество снимки разкрива и останалата част от хола си. На централната корица са сложили звездата как чете писма от почитатели, кръстосала елегантно крак върху крак на уникално кресло. На задната обложка са поставени цели 9 кадъра, три от които черно-бели. На един от тях Лили говори по домашния си телефон, който сега изглежда ретро, докато любимото й кученце скача върху ръката, на друго фото е седнала на пода, така че да се види ефектният й килим. Фотографът дори е качил певицата върху скрина, както я е щракнал и докато си слага очна линия пред огледалото на тоалетката.

Кози кожи

Така суперзвездата на българската естрада задоволява малко от любопитството на почитателите си да покаже част от дома си. Три години по-късно и списание „Наш дом“ й гостува в апартамента на последния етаж на „Оборище“ 33 в София и прави специален фоторазказ за покоите на музикалната кралица. От него става ясно, че в антрето има голямо огледало, обградено от бели кози кожи, а съчетанието на бяло със зелено преобладава в целия дом. Основната мебелна група за сядане е разположена срещу камината. Тя се състои от ниски канапета с резбована дървена част и тапицерия в приятен сиво-зелен цвят. Масичките с бели мраморни плотове, картините на Светлин Русев, издържани в светла гама с превес на бялото, голямото огледало над камината – всичко тук създава усещане за спокойствие и подчертава изобилието на светлината, която залива цялата дневна. Върху зеления мокет и тук са постлани килими с бял и зелен орнамент, стените са бели. „Бялото е любимият ми цвят. Бих искала да имам бял мокет и върху него килими в бяло, розово и синьо, но това е трудно да се реализира. Харесвам дома си такъв какъвто е сега, но не изключвам възможността от бъдещи промени. Промените от всякакъв вид според мен са нужни на хората”, казва примата пред „Наш дом“.

Трон

С падането на демокрацията Лили Иванова действително променя и интериора на дома си заедно с политическите си убеждения – от червена снаха на Пеко Таков става първа на синия митинг на СДС пред „Св. Александър Невски“, после учредява и движението на цар Симеон Втори. В домашния уют залага на френския барок и италианските мебели, а вместо килими в бяло, розово и синьо, преобладават златните цветове, в тон със статута й на легенда в българската музика. Като такава Лили си поръчва и истински трон, на който седи единствено тя. Според запознати цената му е 12 хиляди евро. Именно от това кресло Иванова за пръв път поиска в ефир 100 000 евро от Кеворк Кеворкян, за да направи общо интервю с нея и Слави Трифонов.

Ремонтира гримьорната

Лили Иванова е дала нейни средства за ремонта на гримьорната в читалището в Кубрат, където пя онази вечер, разкри още Здравко Вутов. Вече 20 години тя е „почетен гражданин на Кубрат“. В пешеходната зона в центъра на града, където е била родната й къща, има „Алея на младите таланти“. Дръвчетата там са засадени през годините от малките певци, участници в конкурса „Медни гласчета“. За хората от Кубрат Лили Иванова е звезда във всякакъв аспект. Всички обаче са на мнение, че тя трябва по-често да си идва в родното градче. Те ще се радват много, ако естрадната прима организира още един концерт в родния си град.

Смени късата пола с панталон

На първия концерт от турнето за сефте от много време Лили пя с панталон, а не с обичайната си къса пола, заради която обикновено отнася критика, че се облича като ученичка на своята почти 83-годишна възраст. Разбира се, отново заложи на черния цвят в облеклото си, като по блузата й както и на по-младите й колежки от „ЛаТиДа“ блещукаха сребърни нишки. „Защо все в черно напоследък? Не ти отива това черно. Бъди винаги бяла птица!“ - недоволстваха почитателите й във Фейсбук. На концерта присъства и цялото ръководство на община Кубрат. Кметът Алкин Неби сподели, че оценяват жеста националното турне на Лили Иванова да тръгне именно от Кубрат, а с китки се отчетоха градоначалниците на Завет, Цар Калоян, Ловница и Самуил.