0

И звестната певица Михаела Филева ще влезе в ролята на зеленооката циганка Есмералда в рок мюзикъла по световноизвестния роман на Виктор Юго „Парижката света Богородица“.

Продукцията е на Старозагорската опера, а премиерата е на 30 юни. В същия образ след това ще видим и певицата Тереза Бракалова. 

Постановката ще бъде насред античния форум на някогашната Августа Верея, който от няколко години е лятна сцена на най-старата извънстолична опера. Със собствени средства и финансово рамо на бизнесмени са изработени 500 седящи места, които ще бъдат разположени върху гранитните плочи.

Дрипави

Музиката е на Рикардо Кочанте, меломаните припомнят, че мюзикълът бе представен за пръв път през 1998 година в Париж и спектакълът влезе в Книгата на Гинес. Зад диригентския пулт ще бъде маестро Владимир Бошнаков, а хореографията е на Марио Пицас и асистента му Людовик Парти.

Певицата с екипа на продукцията, начело с режисьора проф. д-р Виолета Горчева

 Певицата с екипа на продукцията, начело с режисьора проф. д-р Виолета Горчева

Режисьор е проф. д-р Виолета Горчева, която споделя, че за пръв път е включен хор, а сценографията и ескизите на 270-те костюма са на младия Денис Иванов. За работата си над проектите той лаконично коментира: „Костюмите са съвременни, без ангажираща конкретика в епохата и стила, просто някога през 20-и век.

Изведени са на преден план характерите на персонажите и тяхната социална индивидуалност и специфика, както и колорит. Есмералда и циганите са решени в огнени цветове, темпераментни, свободни и влюбени в любовта и свободата – все пак идват от Андалусия (Испания) – жълто, оранжево и керемидено.

Бездомните са в сиви, пастелни тонове, мръсни, дрипави, показващи цялата нищета на скитащия просяк. Войската на Феб е в стилизирани шинели в черно с бели гарнитури и копчета, проститутките – в ослепителна циклама“.

Арии

За пръв път публиката ще слуша ариите в превод на български, той е дело на поета Йордан Пеев, който споделя: „Повече от две години очаквах историята да оживее и ето че това ще се случи в най-скоро време… Всеки един, който носи в сърцето си любов, си струва да отдели от времето си на този шеметен мюзикъл, защото той ще направи сърцето му по-богато. Любовта дава най-силните криле, с които сърцето иска да лети“.

„Това произведение е химн на многообразието, изобличение срещу безразличието към страданията на хората, вик, в който се излагат страданията на онези, които се смятат за различни от общество, което е забравило самото значение на човечността, произведение, което говори за любов. Всъщност цялата творба говори за любовта, правото на любов и невъзможната любов”, коментира в аванс Марио Пиаца, който е във възторг от работата си с многонационалната балетна трупа на Силвия Томова, хора с хормайстор Младен Станев и солистите.

Директорът на трупата Огнян Драганов авансово съобщи, че билетите за премиерата отдавна са продадени и затова са решили да има втора премиера на 1 юли преди редовния спектакъл на следващия ден.