0

"Силата на кучето" и „Уестсайдска история“ са големите победители спечели на наградите "Златен глобус" във филмовите категории.

Тази година една от най-бляскавите холивудски церемонии не беше излъчена по телевизията и се проведе без публика. Причината, е че Американската развлекателна индустрия бойкотира събитието заради Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която е жури на наградите. Тя беше обвинена в расизъм, сексизъм, тормоз и корупция.

Режисьорът на филма "Силата на кучето"- новозеландката Джейн Кемпиън, получи статуетка за най-добра режисура. Кенет Брана получи награда за най-добър сценарий.

Уил Смит беше избран за най-добър актьор в драматичен филм за ролята си в „Крал Ричард“. Лентата разказва за живота на Ричард Уилямс – бащата на тенис звездите Винъс и Серина Уилямс. Никол Кидмън пък стана най-добра драматична актриса, превъплъщвайки се в легендарната холивудска звезда Лусил Бол.

В комедийния жанр наградите за главна роля взеха Андрю Графийлд за „Тик, тик...Бум“ и Рейчъл Зеглер за „Уестсайдстка исотия“.

При сериалите големият победител е драмата наследници, която получи три статуетки – за най-добър сериал, най-добър актьор и най-добра поддържаща женска роля.