0

К огато говорим за емблеми на суровата мъжественост, класата и неподражаемото мъжкарско поведение, то определено Силвестър Сталоун е едно от първите имена, за които се сещаме.

Звездата от "Роки" и "Рамбо" отбелзява своя 76-и рожден ден на 6 юли и по всичко си личи, че той не е загубил все още характерния си дух и излъчване.

Любопитен факт е, че Сталоун не само си прилича изключително много със сценичните си образи, той ги вдъхновява дори.

По този начин по пътя си Силвестър Сталоун се превръща в пример за това как се бяга срещу вятъра, как се върви срещу шансовете и как се успява. 

Роден на 6 юли 1946 г. в Ню Йорк, Силвестър Сталоун става известен с участието си в наградения с "Оскар" драматичен филм "Роки" (1976 г.), на който е и сценарист.

Силвестър Сталоун през годините
Силвестър Сталоун Силвестър Сталоун Силвестър Сталоун
12

Спечелил "Златен глобус" и номинация за "Оскар"., Сталоун е една от най-почитаните, силни и обичани звезди на екшън филмите на всички времена. Но изкачването по стълбата до мястото, на което се намира, далеч не е било толкова лесно, колкото бихте си помислили. Сталоун е бил проблемно дете, което се опитвало да се справи успешно с развода на родителите си.

На 5-годишна възраст Сталоун се премества при баща си във Вашингтон, като преди това прекарва по-голямата част от живота си в приемни семейства. Засегнат от враждебните отношения между родителите си, Сталоун изпитвал емоционални и академични трудности, заради които е изключен от няколко училища.

Скоро Сталоун отпада от училище и започва да гради актьорската си кариера в Ню Йорк.

Време, през което звездата върши всякакви странни работи, за да се издържа, като почистване на клетките на лъвовете в градската зоологическа градина и работа като прислужник в киносалоните.

Той дори приема малка епизодична роля във филма за възрастни "Партито при Кити и Студ" (1970 г.). Но по това време именно започва да се съсредоточава повече върху писането на сценарии.

Всичко това е последвано от поредица от тривиални роли без акредитация в няколко масови филма, като по-късно Сталоун написва сценария за филм, който скоро се превръща в една от най-успешните кинопродукции в историята.

Писането на сценарии, работата на непълно работно време, бездомността и оцеляването "от ръка на уста" вървят ръка за ръка няколко месеца след преместването му в Ню Йорк в началото на 70-те години.

През 1975 г. Сталоун се оказва толкова разорен и финансово осакатен, че единственото нещо, което притежава - неговият булмастиф Баткъс - трябва да бъде продадено на първия човек, който изглежда заинтересован.

Продавайки Баткъс, Сталоун спечелва малко пари, за да може да се съсредоточи върху сценария си.

Сценарий, който по-късно се превръща във филма "Роки" - не се нуждае от представяне. Той идва от човек, който в този момент е загубил дома си и кучето си - единственото нещо, което е имал.

Повечето хора биха се отказали в този момент, но не и Сталоун. 

Частично парализираната устна и неясният говор правят всичко възможно да спрат успеха му, но това не се получава.

Макар че сценарият за Роки вече е привлякъл необходимото внимание от страна на продуцентските къщи, Сталоун трябва да се откаже от предложената от тях сделка.

Не само веднъж, а два пъти. След като му предлагат сценарият да се превърне в пълнометражен филм, Сталоун го отхвърля, защото продуцентите не му позволяват да играе главния герой.

Офертата била за изключително голяма сума, а той бил най-бедният човек наоколо.  

Нейният размер по-късно става зашеметяващ, но той все пак отказва - твърдейки, че е актьор, а не просто писател.

В крайна сметка продуцентите се огъват и предлагат на Сталоун да изиграе главния герой във филма.

Но нещата станали интересни, когато Сталоун се върнал, за да вземе кучето си.

Отказвайки да пусне животното, господинът, който претендирал за собственост върху кучето, му оказал сериозна съпротива, преди да го пусне.

Борба, която струвала на Сталоун много средства и няколко десетки заплахи, които той трябвало да отправи, преди да постигне целта си. 

По-късно кучето се появява във филма "Роки".

Следват още сценарии, още хитове, раждат се "Роки" и "Рамбо".

Така се заражда и легендата за Силвестър Сталоун. Неговата житейска история и успехът му са доказателство, че ако искаш нещо наистина силно и се стараеш достатъчно, всичко е възможно, невъзможното е нищо.

Честит рожден ден, Силвестър Сталоун!

* Източник: Scoopwhoop