0

А ктьорът Стоян Алексиев обича и двете си съпруги, призна самият той. От първата – Слава, са синът му Цветан и дъщерята Елица, а от втората – Надежда, е малкият му наследник Алек, с когото снима заедно в хитовата медицинска поредица на NOVA “Откраднат живот“. На въпроса дали е в добри отношения с майката на големите си деца, той е категоричен: „Това е слабо казано. Двамата се обичаме“.

Преди няколко години излязоха папарашки снимки на д-р Генадиев как бърка в панталонките на младата актриса Ивана Бобойчева, тогава още студентка. Заради това мнозина предвещаваха крах на втория му брак, обаче това не се случи. „Не сме имали такива кризи с Надя. Чувството ни един към друг се е запазило през годините. Писанията за отношенията ни с Ивана не предизвикаха конфликт, разрив в отношенията със съпругата ми, след който да отидем да се развеждаме“, казва актьорът. Той твърди, че жена му ни най-малко не е изревнувала. „Говорили сме си и тя знае за моето отношение към Ивана – обичам я просто. Ние сме двама души, които независимо от разликата в годините се срещнахме. Много смисъл има в това. Уважавам я и я обичам“, допълва Алексиев. Той определя Надя като желязна заради това, че е момиче, родено и израснало в СССР. Стенли, както го наричат в театъра, казва, че няма нужда да се заглежда по млади жени, защото го прави в хората, които обича и уважава. „Хубаво ми е от тяхното човешко отношение, от техните рефлекси и последователност. Интересува ме какво излъчват очите им, езикът на тялото. Заглеждам се по изброеното, защото е прекрасно“, казва артистът и твърди, че никога не би говорил за приятелските си отношения с нежния пол.

Синът Алекс, снахата Яна и внучките Ая и Хана

 Синът Алекс, снахата Яна и внучките Ая и Хана

На 15 март Стоян Алексиев навърши 71 г. и признава, че се чувства много добре. „Продължавам да спортувам всеки ден. Не спазвам определена диета, но храненето е много важно за мен. Винаги съм в златната среда – нито съм гладен, нито съм прекалил с яденето“, казва актьорът. Той е благодарен на Бог за чудесното си семейство и най-много се радва на шестимата внуци. И двамата му синове са го наследили в професията, но изненадващо разкрива, че не ги чувства като колеги. „Когато работим заедно в спектакъл или кино – чувствам ги равни във всичко като братя. За мен е вълнуващо, че те тръгнаха по този път“, казва варненецът. Той се радва на седмицата, която се е превъртяла в годините му, и споделя, че го кара да се усмихва. „В детските си години я очаквах с нетърпение, тръгвах на училище. А сега тази 7-ица я чувствам като ново начало. На тези години човек вече си казва: „О, колко ли ми остава!“. 70 е едно изпитание да продължиш да живееш с мъдростта и вярата. В творчески план е много особено за актьора. Ако си художник – ще рисуваш или няма да рисуваш. За актьора е много жестоко, защото той точно на тези години е завършен и цялостен. Усещам абсолютно същото, което съм виждал в мои колеги, когато съм бил примерно на 40-45, а те на 75 – имат и енергията, имат и вдъхновението, имат и чувството за мярка, имат и диапазон: от драма до комедия. И в същото време те вече са изтласкани, те вече са избутани настрани. Разбира се, това не означава, че само режисьорите са „виновни”, че тази творческа сила не я използват. Няма избор на драматургия за тази възраст. И съответно интересът вече не е толкова голям“, казва Алексиев.
Стенли е отраснал в много голяма фамилия и всеки един от нея е допринасял за неговото формиране, тъй като е силно привързан към родовата памет. „Намирах въпросите си, които бих искал да задам за нещата, които ме вълнуват, намирах и отговорите на много въпроси именно чрез най-близките ми хора. Ето, живях в ранните си юношески години с творчеството на Екзюпери. Наистина живях с този автор и неговата личност, не само с произведенията му. Толкова много книги четях, четях наистина най-хубавите, правилните произведения. Имахме богата библиотека, цялата световна литература. Родителите ми бяха жадни за книги. Имах и щастието през целия си ученически път да срещам истински учители“, споделя актьорът. Една от големите личности в живота му е режисьорът проф. Крикор Азарян. „Още първия път, в който го срещнах, той ме грабна. Велик. Щастлив съм, че Елка Михайлова беше моята професорка по актьорско майсторство. Една безкомпромисна жена, с огромна енергия и емоция, непрощаваща. Ако някой във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ ми е дал най-много, това е тя. За нея беше важно ние да усвоим психиката на актьора и след това на нас ни беше лесно. По някакъв начин тя ни кали“, добавя доайенът на Народния театър.

Надежда е втората му съпруга

 Надежда е втората му съпруга

С дъщерята Елица и внука Захари

 С дъщерята Елица и внука Захари

Три поколения в Откраднат живот

Цели три поколения от актьорската фамилия Алексиеви са заставали пред камерата за снимките на хитовата медицинска сага „Откраднат живот“. След появата на Стоян и Алек Алексиеви, малката Ая тръгна по стъпките на звездните си дядо и баща и също се разписа с участие в сериала. „Когато я попитах дали иска да снима, тя каза: “А каква е ролята? Главна ли?”... “Ами... Важна!”, казах аз с надежда, че това ще сработи. “О, супер! Даже по-добре”, каза Ая и аз си отдъхнах. Когато дойде на терен, се държеше все едно тя притежава сериала. С едно такова самочувствие... Направо й завидях! И тогава тя каза нещо много интересно: “И дядо, и татко са снимали в този сериал, а сега аз, той си е направо мой!” И ме накара да се замисля“, разказа майка й Яна Титова, режисьор на част от епизодите.