0

М афиотът от хитовия кримисериал на NOVA “Братя“ Мартин Димитров влиза в ролята на един от най-лиричните ни поети - Пейо Яворов. Това обяви самият той в социалните мрежи. Спектакълът е по известната пиеса на Константин Илиев „Нирвана“, а премиерата беше днес, 11 юли, в къщата музей „Пейо Яворов“ в Чирпан, като входът бе свободен. 

Пиесата е изградена върху документален материал за взаимоотношенията между Яворов и съпругата му Лора Каравелова. В ролята на дъщерята на Петко Каравелов ще бъде младата актриса Надя Керанова, прочула се като Дездемона в спектакъла „Отело“ на театър „Азарян“. От първите реплики, които двамата си разменят, до двата изстрела, с които двамата слагат край на живота си, изтича час и половина сценично време. В едно изпълнено с неочаквани обрати, но заедно с това директно, ненакъсано от ретроспекции действие се разкриват взаимоотношенията между две сложни, темпераментни натури. Двойното самоубийство е колкото неочакван, толкова и логичен финал. Генезисът на сексуалната революция, оспорването на брачната институция и модерните в началото на миналия век хипотези за бъдещите взаимоотношения между половете са представени от гледната точка на знанието за последвалото развитие на тази проблематика.

Режисьор на постановката е 30-годишният Боян Крачолов. Фамилията на младия театрал не е случайна - по бащина линия той наистина е родственик на Пейо Крачолов Яворов. Сценограф и костюмограф е Никол Трендафилова, композитор - Георги Атанасов. Сайт-спесифик спектакълът е дело на сдружение „Конклав“, кадрите са на оператора Венцислав Тодоров. За да влезе в ролята на Яворов, Мартин Димитров си е пуснал мустаци. Това е първата публична поява на актьора след катастрофата на 20 юни в София. Тогава той стана участник в нещастен инцидент - велосипедист със слушалки на ушите се изпречил ненадейно пред мотора му пред Първа градска болница. Пострадалият се отърва със счупване на бедрото, черепно-мозъчна травма, бил е контактен след удара и е без опасност за живота.