0

Д ве легенди се срещнаха в зала „Арена Армеец“ - родната звезда Христо Стоичков уважи концерта на големия Хосе Карерас, където аплодира изпълненията му заедно с още 5000 човека. Световноизвестният тенор се появи отново пред родна публика със спектакъла Opera D’аmorе.

Стоичков е получил лична покана от Карерас, тъй като двамата са приятели от година, а тенорът е фен на футболен клуб Барселона. "Уникален си, Хосе Карерас! За мен беше чест да бъда част от твоя спектакъл Opera D'amore! Поклон, приятелю!", отбеляза Стоичков в личния си профил, като пусна и няколко снимки от концерта. Карерас, който по време на шоуто говореше с публиката само чрез музиката си, при получаването на цветята от футболиста добави на английски Is the best (в превод - "Е най-добрият").

Сред наслаждаващите се на някои от най-красивите арии в историята на операта беше и примата на българската естрадна музика Лили Иванова. Сред специалните гости на 3-часовия концерт бяха президентът на България Румен Радев и новият министър на културата Атанас Атанасов.

Испанският тенор поднесе комплимент на българската публика с последователни изпълнения на The Impossible Dream, италианската класика „Не ме забравяй“ (Non ti scordar di me) и прословутата испанска песен „Гранада“, която е коронен номер на всички от Тримата тенори и традиционно присъстваща в бисовата част на подобни галавечери.

Основни герои в шоуто бяха и оркестърът, хорът и балетът на Софийската опера под палката на племенника на Карерас и ученик на Херберт фон Караян – маестро Давид Хименес, който не за първи път дирижира прочутия си роднина заедно с наши музиканти. Макар звездата на вечерта да беше великият тенор, не по-малко важно беше присъствието на едни от най-талантливите оперни певци на нашето време като звездата на "Метрополитън" в Ню Йорк - Мария Гулегина, и дългогодишната легенда на миланската "Ла Скала" Марко Берти. Редом до тях бяха и българските им колеги - световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева, топбаритонът Кирил Манолов, сопраното Илина Михайлова и тенорът Росен Ненчев.