0

Н ай-успешната ни родна дизайнерка София Борисова днес навършва 50 години. Време, изпълнено с редица професионални успехи и много обич и подкрепа от семейството й. С днешна дата тя определя дъщеря си и съпруга си като най-хубавия подарък. От своя страна пък те са й подготвили парти изненада за празника, като рожденичката дори не знае гостите, които са поканени. „От 18-годишна винаги съм искала да прекарвам рождените си дни само с най-близките си приятели и любимия човек. През годините не съм правила такива шумни партита, но сега съпругът ми и дъщеря ми ме накараха да съберем приятели и да го отпразнуваме тук в България“, споделя с усмивка пред „Телеграф“ София и допълва: „Когато правя едно парти, аз давам всичко от себе си. Ангажирана съм и правя нещата едно след друго перфектни. За моето парти реших, че ще оставя организацията изцяло на дъщеря ми. Тя ми каза, че ще съм гост (смее се), да си направя само роклята и прическата. И аз й казах добре. Даже не знам кого е поканила. Имам изненада от тях двамата с мъжа ми“.

Купон

Чаровната дизайнерка признава, че не знае кога са отлетели тези години, но се чувства щастлива. „Не мога да повярвам, че съм направила 50 г. Преди съм си мислела, че има време. 50-годишните са ми се виждали възрастни (смее се). Обаче в работата, в ежедневието, в забързания живот просто не ги усещаш. Това, което ми говореха мои приятели, майка ми даже – толкова бързо летят годините, че след 40 няма да ги усетиш, се оказа пълна истина. Годините не са порок или бреме. Те носят със себе си мъдрост и спокойствие. Осъзнаваш, че си пораснал и си правиш равносметка. През деня в работата си не мисля за това, но като легна вечер и си мисля какво съм направила, какво съм дала. Доволна съм, естествено, от това, което се случва с мен. Благодаря на Господ, че имам прекрасно семейство, работа, която харесвам, и истински приятели. Срещите ми с хората в работата и ежедневието за мен са голямо щастие“, споделя София Борисова. Тя е категорична, че няма нищо по-ценно от семейството. „В този период най-големият ми подарък е дъщеря ми. Децата осмислят целия живот. Благодарна съм, че със съпруга ми сме се намерили. Без компромиси, без любов и истинско приятелство няма как да се случва този вече 30-годишен брак. Благодаря на всички, които са около мен, на приятелите си, на семейството си. В личен план съм щастлива, защото направих това, което исках. Имах мечти, които лека полека ги осъществих. Доста качих стълбичките на модата, изградих се като успешен дизайнер. Не мога да кажа, че съм стигнала върха, защото никога не трябва да казваш, че си го стигнал, защото винаги има къде нагоре да се изкачваш“, с усмивка казва дизайнерката.

Детство

София споделя, че вече смята да си даде повече почивка и да отдели време на себе си.

„Понякога си казвам, че вече съм на 50 и трябва да дам на младите пътя. На дъщеря ми да се занимава с това. Но няма да се откажа така лесно (смее се). Искам да имам повече време за себе си - за пътувания, които страшно много обичам. Обичам да разглеждам, не съм от хората, които лягат на плажа и си губят времето. Може би трябва да обърна повече внимание на семейството и на себе си. Повече почивка. Мисля, че я заслужавам след толкова 30 години труд“, искрена е Борисова. Говорейки за младост, на нас пък ни е интересно какво дете е била любимата дизайнерка на България, на което тя отговаря: „Малката София винаги е била амбициозна. Исках с каквото има на света, с всичко да се занимавам. Започнах с балет, рисуване, танцувах състезателни танци, модерен балет, ходех на цигулка и свирих 5 години във филхармонията. Каквото имаше с всичко се занимавах. Много пъти съм си мислела какво бих правила по-добре от това, което правя сега. Преди, когато съм била 12-13-15-годишна, аз наистина исках да танцувам и да съм художник, затова и учих и като частна ученичка художествена гимназия и след това се занимавах с живопис. Но когато пораснах и станах на 23, учих икономика, нашите имаха планове, че след като бъда отлична студентка и завърша, ще уча друго. Но явно това ми е било дар от Господ. Аз исках да се върна към творенията си, рисуването, красотата да правя хората щастливи. През 1993 година започнах да се занимавам с мода“.

И добре че слуша вътрешния си глас и тръгва по стъпките на модата, защото днес е най-успешният ни роден дизайнер. Самата тя определя най-големия си професионален успех ревюто в залата на ЮНЕСКО. „Определено най-големият ми успех е ревюто ми, което напълни залата на ЮНЕСКО. За мен това е най-голямото постижение. Там не всеки може да влезе, да бъде избран, да направи ревю и да събере толкова хора. Като дизайнер в Париж не са ме познавали, но след това ревю ми се отвориха доста врати и направих ревю в кметството във Виена с голям отзвук. Преди това и в Милано. Едно от желанията ми беше да участвам в седмицата на висшата мода в Рим и успях“, категорична е София. Повечето мечти е сбъднала, а навръх юбилея си пожелава: Искам да съм жива и здрава, всички да са здрави. Семейството ми е най-важно, да ме подкрепят и аз тях. Каквото Господ е казал“.