0

С толичната библиотека открива свой пети филиал. Той ще бъде в район "Овча купел 1", съобщават от институцията. Откриването е утре, 16 март, а адресът е ул. "Петя Дубарова", бл. 415, вх. А. Работното време от понеделник до петък ще е от 9.00 до 19.00 ч., а в събота – от 10.00 до 16.00 ч.

Столичната библиотека открива свой пети филиал. Той ще бъде в район "Овча купел 1", съобщават от институцията. Откриването е утре, 16 март, а адресът е ул. "Петя Дубарова", бл. 415, вх. А. Работното време от понеделник до петък ще е от 9.00 до 19.00 ч., а в събота – от 10.00 до 16.00 ч.

В празничния ден на откриването малките читатели ще получат подаръци – детски книжки, а до 19 март всички желаещи – безплатни читателски карти на Столична библиотека. На 19 март, събота, във филиала започва детско арт ателие с младия художник Димитър Кърджилов. С изпълнения ще участват популярната група за етно рок поезия "Гологан", известни наши автори, ученици от 149 СУ "Иван Хаджийски".
Това е третата нова локация на библиотеката за последните шест години – след район "Студентски" и първият у нас мобилен филиал "Библиобус".


"През последните години Столичната библиотека като най-голяма публична библиотека в страната с над 72 хиляди читатели и уникални книжни и дигитални ресурси, продукти и услуги, има проактивна политика за привличане на различни читателски публики, разкриване на модерни арт пространства, създаване на дигитални центрове и платформи, търсене на креативни формати на общуване с потребителите. Един от основните приоритети на Столичната библиотека е откриването на филиали в районите на столицата, където гражданите имат ограничен достъп до качествени културни услуги и нови книжни ресурси", коментират от библиотеката.
Новият филиал е плод на съвместните усилия със Столичната община, Столичния общински съвет и районната администрация "Овча купел". Той разполага с фонд от близо 3200 тома книги – най-нови и търсени заглавия от съвременни чужди и български писатели, класическа, научна, научно-популярна, детска, учебна литература и периодични издания. Има комфортни условия за читателите и посетителите – оригинални пространства за четене и занимания. Оформени са зона за художествена литература, детски кът, зона за четене и зона за учене. Оборудването е със съвременна техника – компютри, лаптопи, роботчета за програмиране, 3D очила, мултимедия, WI FI, разнообразни софтуерни продукти и програми.
Филиалът предлага за читателите и потребителите свободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката – каталог с над 700 хиляди документа, тематични платформи, дигитални колекции и бази данни, онлайн поръчки и доставка на книги, ползване на цифрови образователни платформи за ученици, библиотечни консултанти за читателите и посетителите. 
Предвидени са инициативи за насърчаване на интереса към четенето и ученето на децата и учениците – срещи със съвременни български детски автори, изнесени сбирки на читателския клуб "Арт и шок".
Общо 19 известни наши издателства и автори – носители на годишните награди на Столичната библиотека и постоянни участници в литературните инициативи на библиотеката, вече са дарили над 400 свои книги и списания за откриването на филиала.