0

К алифорнийски съдия отхвърли жалбата на Доналд Тръмп срещу "Туитър". Компанията изхвърли експрезидента заради подстрекаване към насилие през януари 2021 г.

Милиардерът обвинява "Туитър", че цензурира хората и нарушава правото им на свобода на словото, гарантирано в конституцията на САЩ. Но според съдията Джеймс Донато "Туитър" е частна компания и първата поправка на конституцията не се касае за нея, а само за рестрикции върху свободата на словото, налагани от правителството.

Регламентът на платформата "Туитър" й дава правото да действа, както прецени за правилно независимо от акаунта или от съдържанието, или мотива, а дори и може и без мотив, допълни съдията.

На Тръмп му бе спрян достъпа до големите мрежи - "Туитър", "Фейсбук" и "ЮТюб", след щурма на негови привърженици в Конгреса на 6 януари 2021 г., припомня dariknews. Той е обвинен в насърчаване на тези прояви.

Преди да бъде изгонен от "Туитър" Тръмп имаше там около 89 милиона абонати и се обръщаше към тях всеки ден.

Същевременно по време на митинг в Пенсилвания Тръмп заяви, че действаща администрация си няма и понятие как правилно да комуникира с Путин, а просто говори "неправилни неща в неподходящо време".