0

С ъздателката на култовия сериал “Приятели” Марта Кауфман се извини, че сред главните герои на тв поредицата няма цветнокожи.

В опит да се реваншира за липсата на расово разнообразие, тя дари 4 милиона долара от личните си средства на университета “Брандейс” в Бостън.

С тази крупна сума учебното заведение, в което самата Куфман се е дипломирала, ще разкрие нова катедра за изучаване на африканското и афроамериканското наследство.

В интервю пред в. Los Angeles Times сценаристката заяви, че първоначално се е противопоставяла на критиките за липсата на расово разнообразие в сериала.

След смъртта на Джордж Флойд, който беше убит от полицията в Минеаполис, през 2020 г. е променила мнението си.

“Научих много през последните двайсет години”, казва Кауфман.

И допълни: “Да признаеш и приемеш вината си не е лесно. Болезнено е да се погледнеш в огледалото. Срамувам се, иска ми се тогава да знаех това, което знам днес".

“Отне ми много време да разбера как системният расизъм се е просмукал в мен. Работих усилено, за да стана съюзник, анти-расист. И ми изглеждаше, че това е начин да участвам в разговора от перспективата на бяла жена”, споделя още тя.

Ситкомът “Приятели”, който проследява живота на шестима млади нюйоркчани, се превръща в един от големите телевизионни хитове от края на миналия век.

Заснети са 10 сезона, а през 2021 г. по HBO излезе специалният епизод “Приятели: Отново заедно”.