0

М айсторският клас на голямата Райна Кабаиванска започва на 8 септември и ще продължи до 2 октомври. Той ще се проведе в зала "България", съобщиха  от НБУ.

Регистрацията на кандидатите е със срок до 5 септември, а конкурсното прослушване - на 8 септември.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на настоятелството на НБУ, и се осъществява в партньорство на НБУ със Столичната община, Софийската филхармония и Софийската опера и балет, уточняват от НБУ.

Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на голямата изпълнителка и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности.

На конкурсен принцип за участие Кабаиванска ще избере до 13 артисти, с които  ще работи в продължение на три седмици.

Тя ще избере състав за главните роли в нова постановка на операта "Бохеми“. Поканата е от Софийската опера и балет, спектаклите ще са през месец декември и са в рамките на проекта "Школата Кабаиванска на световната

Досега в майсторските класове на Райна Кабаиванска са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка.