0

И сторията на миньорския град Перник, пречупена през погледа на група футболни фенове, ще бъде показана в цели 16 европейски страни чрез стрийминг платформата НВО Мах. Става въпрос за филма “Нямаш място в нашия град” на режисьора Николай Стефанов и продуцента Ралица Големанова от Smarty Pants Shooter, който е първата HBO Max копродукция от България.

Документалната лента се фокусира върху футболна агитка от родния град на режисьора - Перник. Главните герои са отдадени на успеха на отбора и вярват, че той се асоциира със силата и сплотеността на миньорите, характерни в десетилетията му на процъфтяващ индустриален град.

„Проследих развитието на този филм в продължение на няколко години и бях впечатлена от достъпа, който екипът успя да получи. Основно качество на “Нямаш място в нашия град” е чувствителността и начинът, по който авторът се отнася към героите - без предразсъдъци, но все пак от ясна гледна точка. Развълнувана съм, че този документален филм ще има силен фестивален живот и е първата продукция от България, която ще предложим на нашите HBO Max абонати в Европа.”, заяви Ханка Кастелицова, изпълнителен продуцент на документални филми от HBO Max.

"Този проект не беше лесен за осъществяване - заради провокативния си характер, предизвикателни герои и моят личен процес на помиряване с миналото. И все пак мисля, че този филм е важен и може да помогне за разбирането на трудни, но централни въпроси, за които нашите общества трябва да говорят. През годините съм мислил много за гнева и агресията и какво радикализира хората, както и за променящите се норми за мъжественост. Разсъждавах също за това какво е въздействието на средата, в която човек израства, и какво се предава от поколение на поколение. Изследвайки тези въпроси под формата на филм, започнах да търся пластовете зад грубия образ на футболната агитка от родния ми град. Исках да изобразя реалността на героите такава, каквато е, и да позволя на зрителите сами да свържат точките в една комплексна история. Вярвам, че като се вглеждаме в дълбочина на малък мащаб, можем да научим много за общата картина.”, сподели и режисьорът.

Филмът може да се похвали с голям фестивален интерес. Световната му премиера се състоя в края на март на престижния форум за документално кино CPH:DOX в Копенхаген в конкурсната секция Next:Wave, където бе забелязан от сп. Variety. Следващите селекции са на стартиращите тази седмица Vision du Réel в Швейцария и Movies that Matter в Холандия. По-късно през годината “Нямаш място в нашия град” ще участва в международната състезателна програма на Krakow Film Festival в Полша, както и на други известни фестивали, преди да стане достъпен в платформата на HBO Max през есента.

Припомняме, че “Нямаш място в нашия град” е четвърта документална копродукция на HBO от България. Предходните са “Тихо наследство” на режисьора Петя Накова, “Бетонни фараони” на Йордан Тодоров и „Хотел Рай" на София Тзавелла.