0

Т ърсят отдавна изгубеното съкровище на Магелан, което в днешни пари е оценявано на $5 милиарда. Това се случва в приключенския екшън „Извън картата“, направен по прочутата електронна игра Uncharted. А звездите тук са Марк Уолбърг, Антонио Бандерас и Том Холанд, познат от последните превъплъщения на Спайдърмен.

Ловкият Нейтън Дрейк (Том Холанд) е вербуван от опитния ловец на съкровища Виктор Съливан – Съли (Марк Уолбърг), за да намери златото, загубено от Фердинанд Магелан преди повече от 500 години. Това, което започва с обещание за лесен и бърз улов или дори обир, скоростно се превръща в надпревара около цялото земно кълбо.

Двамата се изправят срещу безмилостния Монкада (Антонио Бандерас), който вярва, че той и семейството му са законните наследници на загубеното съкровище. Ако Нейт и Съли успеят да дешифрират уликите и да решат тази половин хилядолетна мистерия, те ще намерят съкровище, чиято сегашна стойност се оценява на 5 милиарда долара. Но с това може би ще открият дори и отдавна изгубения брат на Нейт. Преди това обаче двамата приключенци трябва да се научат как да работят заедно и в екип. Всъщност двамата първо са съперници и чак след това имат шанс да обединят силите си. В целия сюжет има и малко любовна история

Оказва се обаче, че Нейт не е избран случайно – той е потомък на легендарния капитан, изследовател и пират Франсис Дрейк.

Още през 2008 г. бе обявено производството на филма по играта Uncharted. Тогава за ролята на Нейтън Дрейк бе определен Марк Уолбърг, а Робърт де Ниро бе гласен за образа на неговия наставник Съли. На Джо Пеши пък се падаше да играе безмилостния Монкада, после му дадоха да се прави на дядото на Нейт.

Проектът се движеше от режисьора Дейвид Оуен Ръсел. В един момент той реши да се занимава с други проекти. Първо направи „Наръчник на оптимиста“, номиниран за 8 оскара и спечелил един, а след това и „Американска схема“ с 10 номинации за „Оскар“. Така проектът по играта бе замразен.

Следваше още цяла поредица от смени на режисьора, за да се стигне до 2020 г., когато Рубен Флайшър („Земя на зомбита“, „За по-малко от 30 минути“, „Гангстерски отдел“, „Венъм“) бе определен за нов режисьор на приключението.

Той вече определи Марк Уолбърг в ролята на наставника Съли, а желаещия да не е известен само като Спайдърмен Том Холанд взе за ролята на Дрейк. На Антонио Бандерас даде големия злодей.

„Uncharted: Извън картата“ трябваше първо да се появи миналата година, но заради пандемията отложиха премиерата му за тази. Така бюджетът на филма нарасна на $120 млн., като Флайшър много държеше да има всякакви каскади – особено въздушни. И зрителите ще станат свидетели на няколко впечатляващи сцени във въздуха. А освен тях и на много приятно приключение.