0

Л егендарната Мама Божка реши да дава уроци, но този път не да учи Жоро Бекъма на тарикатлък и как се рита топка, а по актьорско майсторство и при това без пари за обучавания.

Разбира се, става въпрос за още по-легендарната актриса Мария Сапунджиева, която навремето се въплъти и в образа на Мама Божка от „Пълна лудница“, а Димитър Рачков бе нейният син Жоро Бекъма.

Безплатните уроци по актьорско майсторство от Сапунджиева са на onlineclass.bg/freecourse. В поканата за курса екранната Мама Божка отсича: „Ако знаех какво ме чака, никога нямаше да ставам артистка“.

След това обяснява някои от методите си, които ще прилага: „Да се научиш да бъдеш друг човек и да живееш като него, това значи да промениш мисленето, физиката, говора си. Отдаваш под наем на този човек всичко свое. Изглежда леко шизофренично, но това е процесът“.

Мария Сапунджиева добавя: „В моя онлайн клас ще се научиш да наблюдаваш задълбочено, за да може да влизаш в кожата на друг човек. Да престанеш да бъдеш себе си, а да изградиш образ – това е основната задача на актьора“.

И накрая отсича: „Актьорът трябва да е подготвен енергийно и да прехвърля тази енергия към своя партньор - заедно да изградят енергията на цялото представление“. И дава пример как е трябвало да играе сляпа жена в спектакъла „Моли Суини“. Подготовката я научила, че тези хора имат много силно вътрешно зрение.

2008 г. е ключова за кариерата на Мария Сапунджиева, припомнят театрали. По това време тя напуска трупата на Народния театър „Иван Вазов“ и се превръща в актриса на свободна практика.

Но същата година става и преподавател по актьорско майсторство в две школи за аматьори и младежи. Длъжността всъщност й е художествен ръководител на школа.

Иначе има над сто роли в театъра, киното и телевизията.

Носител е на наградите „Икар“ и „Аскеер“, а образите, които прави в „НЛО“ и „Пълна лудница“ имат култов статут. И най-важното – безспорна любимка е на публиката. А от сайта става ясно, че вече доста хора са минали през нейното онлайн обучение.