0

Б андити, част от които е Стинг, помагат на крал Артур да избегне репресиите на Ланселот и да си върне трона в пародията по легендата „Каамелотт“, премиерна по нашите екрани.

Това е продължение на много популярния във Франция и света едноименен сериал. Авторът на филма Александър Астие играе и главната роля на крал Артур, както и в тв поредицата.

Когато филмът бе премиерен по френските екрани, вече в миналата година, в околоземна орбита в космоса бе и френският астронавт Тома Песке. Той е голям фен на сериала и по негово изрично настояване НАСА изстреля премиерния филм до Международната космическа станция точно няколко часа след разходката на създателите по червения килим. За да не бъдат останалите астронавти и космонавти на борда пренебрегнати, на филма специално за целта бяха направени субтитри на английски. По късно те са използвани при разпространението му в англоезичните страни.

Сериалът свършва как Артур изпада в депресия, напуска трона и връща меча Екскалибур в камъка. Сега разбираме, че на трона е седнал неговият бившият приятел и съратник Ланселот. Неговата цел е да улови всички поддръжници на Артур и най-вече самия бивш крал. Артур се налага да бяга от тормоза на Ланселот и да търси подкрепа от бандити, римляни и други елементи. Сред тях е и шотландецът Хорса, игран от Стинг. Легендата на музиката не за пръв път участва в киното. Сред най-популярните му роли са в „Две димящи дула“, „Студената планина“, „Дюн“ на Дейвид Линч от 1984 г.

„Каамелотт“ като сериал свършва през 2009 г. И още тогава Александър Астие се заема да прави кинотрилогията. Но се появяват съдебни и финансови проблеми с екипа, който е участвал в сериала. Нещата се забавят и проектът е подновен чак през 2020 г., но поради пандемията премиерата няколко пъти бе отлагана. Сега вече е факт. Астие пък обявява, че все още не се е отказал да направи цялата трилогия. Той умело използва пародията, като вмъква и много съвременни елементи, които взимат на подбив дори неща като политическата коректност на всяка цена.

Снимките на филма са били в района на Лоара, Алпите и в Оман. Това е от малкото френски филми, които имат саундрак, появяващ се на пазара преди самия филм. А още по-необичайно е, че той е издаден от „Дойче грамофон“.