0

С ниманият и у нас екшън „Непобедимите 4“ ни връхлита тази година и ще е от най-обсъжданите кинохитове, твърдят експертите на интернет киноенциклопедията IMDb, които се опитват да подредят най-очакваните заглавия на 2022 г.

Любопитното е, че англоезичното название The Expendables, което означава „хора, които могат да бъдат пожертвани и не са незаменими“ и е друг вид название за наемници, в различните страни върви с точно обратния смисъл. На български е „Непобедимите“, макар определено оригиналното заглавие да говори друго, а и става въпрос за наемници, които са жертвани за нечии чужди каузи. Руското название е „Неудържимите“, докато на италиански си е „Наемниците“, а на литовски става вариация на българския - „Неразрушимите“. На турски върви като „Ангели на дявола“.

Миналата година филмът бе сниман в Лондон, Солун и София, като в момента у нас се прави обработката на кадрите. Засега не е ясно кога ще видим на голям екран как убиват героя на Силвестър Сталоун, но по предварителни информации всичко се завърта около отстраняването на екранния Бърни Роуз. И след това героите на Джейсън Стейтъм и Долф Лундгрен се заемат да разнищват убийството. А в екшъна участват още Меган Фокс, Анди Гарсия, Ико Увайс, Тони Джаа, 50 Сент и др. Самите Ико Увайс и Тони Джаа, които преди да станат холивудски знаменитости бяха звезди на екшъна в Тайланд и Индонезия, не спират да хвалят работата с ветераните в жанра и да твърдят, че „Непобедимите 4“ е хем с носталгия по класическия екшън, хем напълно съвременно зрелище.

Друг филм, който все още не е ясно кога ще се появи по екраните, е дългоочакваната седма част на „Мисията невъзможна“. Шпионският екшън с Том Круз отдавна е преминал във фантастиката, но пък ни става все по-симпатичен с всеки следващ епизод, особено след като знаем, че Круз сам си изпълнява невъзможните каскади (в повечето случаи) и като каскадьор на няколко пъти бе раняван и лежа в парижка болница.

След като снимките многократно бяха прекъсвани и подновявани, и то още преди да започне пандемията, най-накрая определиха дата за премиерата. И противно на очакванията тя започва да се изтегля все по-напред и напред, макар понякога да отстъпва с крачка назад. Така първо бе по Коледа тази година, после отиде през септември, а няколко дена по-късно представител на Том Круз съобщи, че „Мисията невъзможна 7“ ще се появи за 4 юли – Деня на независимостта на Америка. Още два дена по-късно и премиерата за щатските салони бе преместена на 14 юли, но вече през 2023 г. – този път това е Денят на Бастилията – националният празник на Франция, където става част от действието.

С Том Круз очакваме още едно продължение - „Топ Гън: Маверик“. Филмът трябва да тръгне по екраните у нас в края на май тази година. „Топ Гън“ се появи през 1986 г. и тогава направи Том Круз суперзвезда. Сега пък неговото име привлича зрители към продължението на филма.

Очаква се след премиерите на червен килим на двата екшъна Круз да литне и до Международната космическа станция, където му изграждат специално студио през 2024 г. Имаше дори слухове, че въпросният космически филм ще е част от „Мисията невъзможна“, но това засега са си само слухове и нищо друго.

В началото на юни се завръщат и динозаврите. Този път филмът с тях се нарича „Джурасик свят: Господство“. Това е шестият епизод от кинопоредицата „Джурасик“ - три от „Парк“ и три от „Свят“. Сега накуп се събират всички главни герои хора, играни от Крис Прат, Брайс Далас Хауърт, Лора Дърн, Джеф Голдблум, Сам Нийл. Имаше и снимки на сняг, та ще е интересно дали ще има снежни динозаври, или става реч за нещо друго. Пуснатият официално трейлър ни връща преди 65 млн. години и в наши дни, когато динозавър атакува автокино, всявайки паника. Засега няма промени в премиерата на този филм, у нас по кината трябва да е на 10 юни.

Друго особено очаквано продължение на фантастична история е „Аквамен и изгубеното кралство“. Супергероят, игран от Джейсън Момоа, е владетел на океаните и в първия филм се сдоби с тризъбеца на Нептун, но сега го чакат още повече смъртоносни неприятности. Никол Кидман отново се завръща като неговата царствена майка. В тази фантазия се снима и Амбър Хърд – бившата жена на Джони Деп, която тотално унищожи кариерата му и заграби богатството му след развода. Феновете на Деп така и не успяха да убедят продуцентите на „Аквамен“ да отстранят Хърд. Все още върви подписка за бойкот на екшъна, но той едва ли ще се случи. Междувременно Момоа се разведе и това стратегически отклони вниманието към него вместо към Амбър. Предполага се, че „Аквамен и изгубеното кралство“ ще е премиерен на 16 декември.

Деп пък не успя да бъде върнат във „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“, но и за този филм върви подписка да бъде бойкотиран, след като Джони бе изгонен от него. Едва ли този бойкот ще донесе много, но като злия маг Гринделвалд вместо Деп ще гледаме смразяващия датчанин Мадс Микелсен. Джуд Лоу пак ще е в ролята на младия Дъмбълдор, а като Нют Скамандър отново е Ед Рейдмейн. Филмът се очаква през април. Магьосническата война се води в Германия, Китай и Непал по време на Втората световна война.

Самият Деп озвучава анимационен сериал за приключенията на семейство дребни северни птици (гагарки). А подписа и договор да се снима във Франция в ролята на крал Луи XV. Но тази година с него не се очаква нито една премиера.

Проблеми с жените има и друга звезда – Арми Хамър. Холивудският красавец бе обвинен в многократно изнасилване на жена, представила се като Ефи. Тя твърди, че той й свалял звезди от небето. Въпреки че е женен, й обещавал да се разведе и да заживее с нея, а после изведнъж холивудският рай се превърнал в кошмар и с часове я изнасилвал и обиждал. Твърди се, че Ефи е българка. А с кариерата на Хамър е свършено. Все пак Брана го запази в „Смърт край Нил“ и филмът по Агата Кристи трябва да се появи още следващия месец у нас, на 11 февруари. Брана пак влиза в ролята на детектива Еркюл Поаро след „Убийство в Ориент Експрес“, където също бе режисьор и изпълнител на главната роля.

Кинообщността на IMDb определя за най-очакван филм за 2022-ра „Батман“ с Робърт Патисън като човека прилеп и Зоуи Кравиц като Жената котка. Колин Фаръл пък става злодея Пингвина. Самият филм се очаква у нас по кината от 4 март.

Това е само част от филмите на годината, но както винаги може да има много изненади, а и последната дума е на пандемията.