0

О сми правнук очаква легендарната народна певица Валя Балканска, похвали се самата тя. Тя е майка на три деца, които са я дарили с петима внуци, които вече също са родители.

Новината за очакване на 8-ия правнук тя получи навръх 80-годишния си юбилей на 8 януари. Тя е започнала да приема поздравите от тъмни зори. „Телефонът ми не млъква, поздравяват ме хората. Оцелях след КОВИД. Благодарна съм на Бога. Един камък къща не строи! С хора се строи, с народ се строи! Здраве пожелавам на всички! Не броим годините. Живот да има. Аз съм от махала със седем къщи… Как всяка вечер, станеше ли есен до пукната пролет, всяка вечер през къща на седенка. Сега на пътя не се поздравяваме, та камо ли седенка да направим и да съхраняваме традиции и да възраждаме традиции“, заяви изпълнителката на „Излел е Дельо хайдутин“, която лети в Космоса.

Тя е отпразнувала юбилея си в апартамента си в Смолян, защото и на Йордановден, и на Ивановден е пътувала на концерти – единия ден в Троянско, а на другия освен изпълнения пред публика е празнувала и имен ден на един от правнуците си. „Който дойде, добре ми е дошъл, вратата ми е отворена!”, заяви в аванс звездата. Едни от първите й гости бяха от народно читалище "Балкански просветител 1871" в кв. Горно Райково – Смолян. „Прекланяме се пред нейното творчество и талант и изказваме най-искрени пожелания за здраве и дълголетие. За нас беше чест и удоволствие именно г-жа Балканска да бъде почетен гост и изпълнител на нашия юбилей на 07.07.21 г.“, заявиха от настоятелството. Кметът Николай Мелемов също я поздрави: „За Родопите, за родния Смолян и цяла България ти си истинска гордост. С твоя вълшебен глас родопската песен „Излел е Делю хайдутин” лети напред във времето и космическото пространство към звездите. Ние сме временно тук, но твоят глас ще лети вечно в Космоса”.

Според Валя през последните години българинът е престанал да спазва нашите древни семейни традиции, да уважава по-възрастните: „Ето например много актуални станаха предбрачните договори. Какъв предбрачен договор, ако семейството не те е изградило като личност? Защото именно то е основният градивен елемент на обществото ни. И когато има нормално семейство, ще има и нормално общество. А за това особено важни са традициите”.

По думите й духовното винаги е първично: „За да се стигне до материалното, се започва именно от духа и от неговото укрепване. Затова трябва да бъдат запазени всички наши обичаи, песните и музиката от всички краища на България. Фолклорът ни е уникален сам по себе си. Някога например, когато са харесвали някого, всичко е било игра на скрити погледи, радост да зърнеш отдалече любимия, да научиш какъв е, какво харесва – било е цял ритуал, който сега е загубен във времето… А е бил изключително романтичен и ценен”, разказва обичаната певица.

В труда е разковничето на вечното недоволство на българина, смята тя: „Трябва да се работи и да си доволен от резултатите, независимо от умората, защото работата дава плодове. А ние мрънкаме непрекъснато и за всичко – все някой друг ни е виновен, все някой друг трябва да ни свърши работата. Защо не погледнем първо собствения си двор и не го почистим?”. Що се отнася до това, че българите сме болнави през последните години, Валя Балканска казва, че това се дължи на липса на единение с природата: „Някога животните са лекували хората – ако болен човек преспивал при овцете, оздравявал. За животните пък събирали съчки и суха шума, та да спят върху тях, а сега? Щастливи кокошки ли?! И как предците ни са били по-здрави, без алергии, рак, мигрена и хипертонии, като не е било измито и дезинфекцирано всичко със съвременни скъпи препарати? Здравето едно време е произтичало от уникалната ни природа, от естествените продукти, от завещаното от дедите ни. Трябва да сме едно с природата”, категорична е тя. Певицата смята себе си за щастлив и богат човек: „Където се появя - сама или с гайдаря ми Петър Янев, около мен става панаир. Идват момичета, момчета, деца, възрастни, поздравяват ме, казват, че са горди с моите песни, подкрепят стремежа ми да браня българщината. Докато мърда нещо в мен, ще продължавам да ходя, да пея, да се срещам с хората“.

Днес името на Валя Балканска изричат по цял свят, в Сиатъл дори има ден, посветен на нея.

По този повод публикуваме нейна, малко известна фотография от 1961 г. Тя е част от документите в личния фонд на прочутата и обичана изпълнителка, съхраняван в Държавен архив – Смолян. Желаем й крепко здраве и родопско дълголетие!

Астрален близнак с Елвис Пресли

Малцина знаят, че великата българска певица е астрален близнак с още едно световно величие – Елвис Пресли. Краля на рокендрола е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпълоу, щата Мисисипи, в семейството на Върнън и Гладис Пресли. Майката е била бременна с близнаци, но другото момче, Джеси Гарън, умира шест часа след раждането. Именно в Америка са били едни от първите й гастроли, за които е летяла със самолет. „Зa мeн тoвa cи ocтaвa нaй-yдoбният пpeвoз. Hиĸoгa нe cъм ce cтpaxyвaлa дa лeтя cъc caмoлeт. Aĸo имa нeщo, ĸoeтo e тpябвaлo дa ce cлyчи, тo щe ce cлyчи и нa зeмятa. Πpи aвтoмoбилитe имa дpycaнe и cъc caмoлeтитe имa тypбyлeнции, ĸoeтo e нopмaлнo и e пoнocимo. Зa мeн пoлeтитe, ĸoитo нямa дa зaбpaвя, ca пpиятнитe. Cпoмням cи eдин пoлeт, в ĸoйтo cинът нa Πaнчo Bлaдигepoв зacвиpи c цигyлĸaтa, нaдyxмe гaйдaтa и aз зaпяx. Бeшe нeщo мнoгo зaпoмнящo ce“, спомня си Валя Балканска.

Би рекорда на Лепа Брена

Обичаната певица успя да бие рекорда на сръбската фолк икона Лепа Брена за най-многобройна публика. Доскоро се смяташе, че това е концертът й на стадион “Васил Левски” през 1990 г. с 90 хиляди зрители. През лятото на 2015 г. Валя Балканска пя на Роженските поляни пред над 100 000 души. Тогава на сцената излязоха ансамбъл “Родопа”, оркестрите “100 каба гайди” и “101 каба гайди”, възпитаници на националното училище по фолклор в Широка лъка, оркестър “Рожен”, новият оркестър на Тинчо Севдалинов и ансамбъл “Чинари”, който представи своя спектакъл “Орфей в Космоса”. А после освен Валя Балканска на събора се изявиха още Румен Родопски, Димитър Керемедчиев, Златина Узунова, Севда Симеонова, Атанас Тодоров, Тинчо Севдалинов, Стефан Янев, Величка Тодорова, Златко Кафеджиев, Савка Сариева.