0

Ф олкпевицата Ваня празнува своя имен ден, но няма да прави голямо парти, а ще пие чаша вино вкъщи заради пандемията, това сподели самата тя в интервю за „Телеграф“.

„В много тесен кръг ще бъдем, дори не съм сигурна, че ще празнувам изобщо. С този COVID, а и сега след новогодишните празници има страшен бум. Покрай мен има доста познати и близки, които са болни. В интерес на истината днес ще съм си сама. Защото Дамян е на участие. Ще си сипя една чаша вино за мое здраве и това ще бъде. Но това не е нещо, от което ще се почуствам зле или нещо подобно, напротив“, откровена е изпълнителката.

Преди години обаче Ваня е имала традиция да събира близки и познати и да организира партита за празника. „Като цяло рождения си ден съм го празнувала много по-рядко, отколкото имения. Години наред съм събирала приятели и сме си празнували Ивановден, но сега последните две години, откакто се промени всичко и дойде пандемията, не съм празнувала“, разказва тя.

Празниците отново е прекарала с най-любимите си хора, а на феновете си и на себе си направи подарък - нова песен, която носи провокативното заглавие „Психарка“. „Най-интересното при мен е, че аз винаги започвам работата по една песен по заглавието (смее се). Не знам дали при други колеги е така, но на мен ми идва някаква такава готина думичка, кукичка я наричам аз, която не е много използвана и пята, защото при нас това е важно - да намериш хубава дума, която след това да можеш да я развиеш като текст за песен и да е актуална. И с „Богиня“ беше така, и с „Апокалипсис“, сега и с „Психарка“. Винаги ми изплува някоя дума и си казвам искам да се казва така следващата ми песен и да е на такава тематика“, категорична е Ваня.

Повече от година певицата не бе пускала нова песен, но за нея това не е проблем, защото смята, че музиката е изкуство и те са творци, които трябва да направят нов проект, когато има какво да кажат и покажат на публиката. „Последната година и 2- 3 месеца не бях. Бях в някаква летаргия, творческа криза и от цялата тази пандемия не се чувствах добре. Не виждах смисъл да работя и нямах никаква муза. Винаги съм си обичала музиката и не мога да живея без нея, но през тази една година не знам какво се случи, но не виждах смисъл. Иначе тази песен я имах в готов вариант много отдавна. И изведнъж не знам какво ми стана, но няма и седмица, казах на Дамян, че искам веднага да направя нова песен и да я пусна най-късно до месец. Най-вероятно тогава съм усетила момента - доверява се на съдбата Ваня и допълва: - Винаги съм казвала, че при мен нищо не е на всяка цена, затова изкарвам песен, когато усетя, че трябва. Нито се съревновавам, нито се боря за челни позиции или някакви награди. Всичко си правя за кеф и от любов към музиката. Нямам някакви болни амбиции и никога не съм имала“.

Любовта на Ваня към музиката датира от най-ранна детска възраст. „По цял ден вкъщи пеех, а в училище винаги когато имаше събития, аз пеех. Това си ми беше мечта от малка. Нали знаете... пред огледалото с дезодоранта (смее се). Свирих на флигорна, но не съм завършила музикално училище. От 16-годишна започнах да пея, но по ресторанти с оркестър.

Професионално започнах да се занимавам с това, след като заживяхме с заедно с Дамян“, връща се назад в годините изпълнителката.

Ваня и диджей Дамян са едно от най-стабилните семейства в бранша, а за любовта си са говорили неведнъж. Затова на въпроса ни какво ново на любовния фронт, певицата с усмивка отвръща: „Няма нищо ново, все така продължаваме да си се обичаме. Дамян ми дава стимул да творя. Даже го иска повече и от мен. Непрекъснато ми казва: „Хайде, виж хората направиха вече по 3 песни на година“, но аз както казах, не бързам никога. Не искам да правя продукция само и само да пусна нещо. Не съм на този принцип. Това е изкуство“, завършва певицата.