0

П аметник на легендарния български актьор Стефан Данаилов, който ни напусна преди две години, ще извае скулпторът Вежди Рашидов.

Пред „Телеграф“ творецът обясни, че идеята не е негова и той е поканен да изработи проекта.

„Идеята за изграждане на паметник на Стефан Данаилов е стара. Тя е на Столична община и Народния театър. Ирен Кривошиева също е много активна“, каза Рашидов пред „Телеграф“ и допълни, че проектът е подкрепен и от голяма част от българските творци.

„Аз познавам Стефан Данаилов от много години. С него сме стари приятели“, каза още скулпторът и добави, че все още не е ясно точното място, на което ще бъде разположена творбата. „Общината ще определи точното място по кадастъра на София, където да бъде разположен паметникът. След което ще помогне и финансово за реализацията му. Както се казва – за да има кисело мляко, трябва да има и крава“, споделя Рашидов. Той разкри, че паметникът ще бъде отлят от бронз и ще бъде направен по близък портрет, който е правил на Ламбо. „Аз съм започнал един негов портрет, на базата на който ще бъде изграден паметникът от бронз. Все още всичко е на етап проект“, сподели още скулпторът, който на 14 декември ще отбележи своята 70-годишнина.

За да отбележи своя юбилей, бившият министър на културата подготвя акварелна изложба под наслов „Вежди и приятели“, която ще бъде подредена в неговата галерия „Вежди“. В едноименния документален филм на БНТ, дело на сценариста и режисьор Димитър Шарков, скулпторът споделя, че тази изложба е негова стара мечта. В реставрирани ретро рамки той ще постави модернистични творби, а откриването ще бъде на 10 декември.