0

С лед като загуби в съда в Обединеното кралство през 2020 г., Джони Деп ще получи втори шанс да опровергае твърденията, че е малтретирал бившата съпруга Амбър Хърд. Процесът започва днес, 11 април-понеделник във Вирджиния, пише Variety.

Деп съди Хърд през 2019 г. заради публикация, която тя публикува във Washington Post, в която намекна за предишни обвинения срещу Деп, заявявайки, че е станала „публична фигура, представляваща домашно насилие“. 

Тя не посочва конкретно Деп по име в статията и не навлиза в подробности за злоупотребата, вместо това се съсредоточава върху реакцията, която е понесла след като направи твърденията през 2016 г.

Нейните думи предизвикаха иск за 50 милиона долара от Деп, чиито адвокати я обвиниха, че е организирала сложна измама, за да осакати кариерата му. Това твърдение - че тя е измислила измама - от своя страна я накара да подаде обратен иск за 100 милиона долара.

Сега, през следващите шест седмици, съдебните заседатели във Феърфакс, Вирджиния ще чуят показанията на свидетели и ще прегледат текстове и снимки и в крайна сметка ще трябва да решат кой казва истината. Изборът на журито започва в понеделник, а встъпителните изявления могат да бъдат чути във вторник.

Процесът ще бъде излъчен по Court TV и се очаква да предизвика голямо вълнение в медиите пред сградата на съда, където зрителите се редят рано сутринта, за да заемат едно от малкото места в съдебната зала номер 5J. Съдия Пени Азкарате вече забрани на зрителите да лагеруват през нощта на територията на съда.

За Деп процесът представлява може би последна възможност да спаси кариерата си. Той отрича твърденията на Хърд и твърди, че тя е тази, която го е малтретирала. През юни 2018 г. той съди вестник The Sun в Обединеното кралство заради статия, която го описва като „биещ жени“. The Sun надделя в този случай, тъй като съдия Андрю Никол смята, че характеристиката на вестника е „по същество вярна“. Процесът включваше няколко дни свидетелски показания както от Деп, така и от Хърд, обхващащи 14 отделни случая на предполагаеми злоупотреби.

При друг инцидент съдия установи, че Деп е блъснал Хърд с главата и е дърпал за косата през декември 2015 г. Съдията прие и твърдението, че Деп е бутнал Хърд към стената и я е хванал за гърлото, докато са пътували по влак в Югоизточна Азия.

Дни след присъдата Деп беше отстранен от третата част от франчайза „Фантастични животни“. Той вече беше изключен от поредицата „Карибски пирати“.