0

А ктьорът Влади Въргала е поканен да участва във филм за пернишкия наркобос Райко Кръвта.

Това разкри пред „Телеграф“ режисьорът Валентин Гошев, който спечели 600 000 лв. държавно финансиране за новия си проект „Четвъртък“ и това му дойде като подарък за 59-ия рожден ден на 22 януари.

Роли

Сценарият на лентата ще бъде направен по едноименния роман на Здравка Евтимова, която е сред най-превежданите и награждавани в световен мащаб български писатели. „Преди 3 г. направих късометражен филм по разказа й „Кларинет”. В него играем аз, Игор Дамянов и Любчо от Петрич. Той не само е изумителен кларнетист, но е и ученик в Солунската гимназия – Благоевград. „Четвъртък“ е сред 100-те най-добри, писани от славянски автори, преведен е на италиански и китайски езици“, каза Гошев. Той изброи за „Телеграф“ имената на актьорите, които е поканил и смята да покани, за да пресъздадат героите във филма: „Розалия Абгарян и Ели Колева са две от актрисите в женските образи. Ще участват още Иван Юруков, Игор Дамянов, Иван Тодоров, Михаил Мутафов, Калин Арсов. Разчитам на Ицко Финци, както и на Влади Въргала да се отзоват на поканата ми. За себе си съм отредил малка роля. Жена ми Румяна Камчева, която е оперна певица, участваше в „Моторът“ - открехна още малко завесата изявеният български режисьор и актьор.

Наследство

Действието на „Четвъртък“ се развива в Перник, откъдето е авторката на сценария, както и в София. В сюжета, също съвременен пернишки са замесени 4 млади жени – две от тях са богати, а другите не чак толкова. Интригата се върти около жена на богат бизнесмен, дъщерята на Райко Кръвта (името му е истинското във филма, макар че в живота той има син Марио), която управлява имотите му след неговия разстрел. Героиня е и студентка - масажистка, в интригата е и сервитьорка в пернишката кръчма „Мазното“.

След „Моторът” това е втори филм на Валентин Гошев, одобрен за държавно финансиране, и трети в творческия му актив заедно с първия „Самотни сърца”. Той предпочита да не се обвързва с конкретни дати за началото на снимачния процес, като обясни, че това може да се проточи във времето. Всички, които са участвали, имат право да обжалват: „Надявам се в края на годината или в началото на следващата да започнем снимките, като дотогава ще търсим и копродуценти, за да увеличим бюджета”, разкри благоевградският творец.