0

З адава се първият в България международен цирков фестивал. Той ще се състои от 28 септември до 1 октомври в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите от Golden Horse Production.

По думите им събитието "Златен кон“ ознаменува 125-годишнината на българския цирк и чертае нови перспективи в родното цирково изкуство.

С част от програмата на "Златен кон" ще се осъществи турне в няколко града, сред които Пловдив и Русе.

"По своята същност цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, където си дават среща различни школи, артисти и течения, и трамплин за откриване на нови таланти. "Златен кон" има мащабен замисъл и е призван да бъде кулминация на международния културен обмен, както и барометър за постиженията на родното цирково изкуство в световен план. Освен първи в България, това е и единственият международен цирков фестивал на Балканския полуостров", каза Венета Стефанова, директор на Golden Horse Production и продуцент на събитието.

Предвиждат се две състезателни програми и гала шоу на наградените циркови номера.

Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като - Международния цирков фестивал в Монте Карло, и едни от най- престижните циркове - Цирк Де Солей, цирк Никулин и други.

Председател на жури комисията е треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева.

В програмата е включен и първият културен форум, посветен на цирковото изкуство, с участието на международни лектори.