0

Д ейзи Ридли, която игра последния джедай в новата трилогия от „Междузвездни войни“, идва да снима у нас. Главната героиня от касовата поредица на „Дисни“ пристига в София, за да играе в драма за първата жена, преплувала Ламанша. Името й е Гертруде Едерле – американка от немски произход, споделиха специално за „Телеграф“ родни кинаджии.

Действието на филма се развива преди 100 години. По това време само петима мъже официално са преминали Ламанша с плуване. Има надпревара коя ще стане първата жена. Гертруде става олимпийска шампионка през 1924 г. Тренира, като плува от Ню Йорк до Ню Джърси.

Точно тази част ще бъде снимана в София, където в Бояна има изграден нюйоркски квартал за подобни цели. Част от снимките ще бъдат и в Солун. В гръцкия град наскоро бе направен клон на софийската киностудия. Очаква се снимките да започнат в малко по-топло време.

Преди дни у нас бе и продуцентът Джери Брукхаймър, който генерално оглеждаше условията у нас и в Северна Гърция да стават за снимки за голяма част от филмите на „Дисни“. Един от тях е „Момичето и морето“, както е работното заглавие на проекта.

Вече бе обявен кастинг за статисти и актьори в епизодични роли. Сред тях основно място се отделя на плувците – мъже и жени. Като не е нужно да са професионалисти.

Дейзи Ридли е новата суперзвезда на Холивуд и такава стана, след като хвана светлинния меч на джедаите за „Силата се пробужда“ през 2015 г., а след това и в следващите две части от „Междузвездни войни“ - „Последните джедаи“ и „Възходът на Скайуокър“.

Там е в ролята на внучката на злия император Палпатин, която обаче избира да стане част от традицията на семейство Скайуокър. А в „Убийство в Ориент експрес“ игра гувернантката мис Мери Дебънхам.

30-годишната лондончанка е смятана за една от най-перспективните млади звезди. Тя казва в интервюта, че не иска да я свързват само с джедаите от „Междузвездни войни“, а търси и други затрогващи истории, в които силата на духа е по-важна от тази в мускулите. Явно филмът, който ще снима в София, спада към тези истории.