Ш умно парти с кални бани на фона на музикални поздравления от Големия лош вълк, Пинокио с дрес код „женско бельо“ и едно колкото досадно, толкова и симпатично магаре... Така си представяме рождения ден на любимото ни анимационно чудовище Шрек, което завладя екраните преди точно 20 години. Всеки себеуважаващ се киноман е гледал поне веднъж историята за зеления великан от платото и компания, но редица факти от кухнята са непознати за феновете. Затова „Монитор“ надникна зад кулисите на култовия филм.

Шумно парти с кални бани на фона на музикални поздравления от Големия лош вълк, Пинокио с дрес код „женско бельо“ и едно колкото досадно, толкова и симпатично магаре... Така си представяме рождения ден на любимото ни анимационно чудовище Шрек, което завладя екраните преди точно 20 години. Всеки себеуважаващ се киноман е гледал поне веднъж историята за зеления великан от платото и компания, но редица факти от кухнята са непознати за феновете. Затова „Монитор“ надникна зад кулисите на култовия филм.

Оказа се, че лентата е базирана на едноименна книга с приказки от 1990 г, чийто автор е Уилям Стийг. От там създателите на филма обаче черпят идеи за главния герой, а в сюжета вплитат и препратки към проекти като „Питър Пан“, „Пинокио“, „Котаракът в чизми“ и други.

През 1991 г самият Стивън Спилбърг закупува правата над произведението на Стийг, с идеята да създаде традиционна семейна анимация. Три години по-късно продуцентът Джон Уилямс го убеждава да прехвърли правата на новоизлюпената компания Dream Works.

Сред първите ухажвани за ролята на Шрек е холивудският ас Никълъс Кейдж.

Актьорът отклонил офертата, тъй като не искал да бъде свързван с чудовище. „Когато те нарисуват в анимация това говори много на децата и оформя възприятието им за теб. За мен това е важно“, обяснявал е неведнъж той.

В крайна сметка гласа си назаем дава Крис Фарли, познат с участието си в ленти като „Търнър и Хуч“ и „Бемърли Хилс нинджа“. През декеммри 1997 г, малко преди да приключат записите на целия сценарий, Фарли умира след свръхдоза кокаин и морфин. Щафетата поема актьорът Майк Майърс, който

изисква преправяне на готовия сценарий

и приближаване на образа до него самия.

„Исках да озвучавам героя по две причини. Едната е за да работя с продуцента Джефри Катценберг. Втората – книгата ни показва невероятна история, в чиято основа е да приемеш себе си такъв какъвто си“, споделял е по-късно той.

Първите скици на дома на Шрек пък датират от 1996 г, като за създаването им е използвана програмата Фотошоп. Тогава идеята е била зеленото чудовище да живее в контейнер за боклук в близост до малко селце, носещо името Уарт Крийк. Обсъждал се е и вариант Шрек да е тийнейджър, който живее с родителите си. Магарето се появява като модел на реално животно с името Пери, което се е намирало в парк в Калифорния. Образът на Фиона се е оказал най-труден, като първоначално са направени

над 100 дизайна за визията й,

докато екипът не се спре на червенокоската.

Интересен факт е, че аниматори, работещи към компанията Dream Works, са получавали работа по „Шрек“ като наказание. Когато някой се провалял с текущите си задължения е бил „шрекнат“.

През 2001 г крайният продукт е готов и се разписва с премиера в рамките на престижния филмов фестивал в Кан. Нещо повече – избран е да участва в конкурсната програма за наградата „Златна палма“, което се случва за първи път след появата на „Питър Пан“ през 1953-а. „Шрек“ става и първата анимация в историята, която

получава отличието „Оскар“ за рисуван филм.

По време на 74-ото издание на церемонията лентата среща сериозна конкуренция, която включва хитовете „Таласъми ООД“ и „Джими Неутрон: Момчето гений“. "Шрек“ е и първата анимация, която се бори за заветната статуетка в категорията за най-добър сценарий.

Освен Майк Майърс, гласа си назаем дават още звезди като Еди Мърфи, Камеран Диас, Джон Литгоу, Антоио Бандерас, Джули Андрюс и Джейн Линч. Поради феноменалният успех на първа част, следват три продължения, два късометражни филма и

спин-оф за Котарака в чизми.

През 2018-а стана ясно, че се работи по пети филм с амбицията да бъдат събрани оригиналните герои и озвучаващите ги актьори. Тази година стана ясно, че проектът е в застой заради пандемията, но се очаква да бъде рестартиран и готов през 2022 г. Според изданието Looper “Шрек 5“ ще се появи на голям екран в края на следващия септември.