0

А ктьорът Валентин Танев влиза в образа на император в една от най-мащабните до момента телевизионни продукции в БНТ - „Войната на буквите“, научи „Телеграф“ от хора от екипа. 12-серийният филм по едноименния роман на Людмила Филипова, чиито снимки започнаха в студията на „Ню Бояна Филм“, е част от филмопроизводството на обществената телевизия, а негови режисьори са Виктор Чучков и Зоран Петровски.

Симеон

Средновековната драма „Войната на буквите“ разказва историята на най-младия син на цар Симеон – Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви. Действието се развива в последните дни от живота на Симеон Велики и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсвано от политически интриги и прави опити да се откъсне от влиянието на Константинопол.

Историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата.

Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. В главните роли зрителите ще видят Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев, както и младите актьори Даниел Върбанов и Климентина Фърцова. Вече няколко месеца тече подготовката на декорите и костюмите, чрез които ще се пресъздаде животът в Преслав и Константинопол през 10-и век.

„Екипът ни желае да направи един съвременен поглед към миналото. Чрез актьорската игра и чрез начина на снимане ще успеем да направим сериала лесно достъпен за аудиторията и ще разкажем историята в дълбочина“, сподели режисьорът Виктор Чучков.

„Действието се развива на фона на политически интриги, битки за надмощие, опити за спасяване на мира между Константинопол и Преслав. Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост, че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни. Искаме да разкажем средновековна история извън канона, без табута или патос“, каза сценаристът Теодора Маркова.

Техника

„Войната на буквите“ беше одобрен миналата филмовата сесия на БНТ, а само няколко месеца по-късно снимките вече започнаха. Производството на телевизионно кино, посветено на историята ни, е задължително и се гордея, че догодина именно в ефира на обществената телевизия зрителите ще гледат не просто българска продукция на световно ниво, a филм за историческото ни богатство, какъвто не е правен от десетилетия.“, каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

12-серийният филм е реализиран по световни стандарти, с най-актуалната в момента кинотехника. Специалните ефекти са изпълнени от холивудското студио, доказано в цял свят - World Wide Effects. Това е единственият български сериал, реализиран с партньорство между филмова компания „Ню Бояна Филм Студиос“ и БНТ и е първата подобна продукция от повече от 30 години.