0

П отребители на китайските социални медии разкритикуваха канадския актьор Киану Рийвс за подкрепа на благотворително събитие в подкрепа на Тибет, пише Variety.
На 3 март актьорът се кани да участва с други звезди на концерт, организиран от Тибетския дом на САЩ, който се застъпва за независимостта на региона, присъединен към Китай през 1950 г. Официален Пекин многократно е обявявал, че Тибет е неразделна част от КНР. Китайските националисти заплашват да бойкотират „Матрицата: Възкресения“ на Лана Уаховски заради решението на Рийвс. „Матрицата 4“ стартира в Китай на 14 януари и отчита сравнително малък боксофис от 12,3 милиона долара, така че внезапното възмущение е малко вероятно да има голямо значение за приходите на продуцентите от Warner Bros.

Ефект

По-тревожното за кариерата на Рийвс е дали той ще стане де факто персона нон грата в китайския развлекателен пейзаж за в бъдеще. Много западни знаменитости са залязвали набързо на милиардния китайски небосклон, след като са се заигравали с Тибет. Ричард Гиър бе забранен на китайските екрани заради активната му подкрепа за Тибет. В резултат на това той изгуби редица роли в Холивуд, тъй като китайският пазар е важен за студиата. Брад Пит бе забранен, след като участва във филма „Седем години в Тибет“. На Лейди Гага бе забранено да влиза в страната, след като се срещна с Далай Лама през 2016 г.

Досега Рийвс се ползва с висока репутация в Китай заради частично китайската си кръв.