0

В съвсем ново амплоа ще излезе на 11 януари на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора актрисата Галя Александрова, която от доста време събира възторзи и омраза в образа на злата свекърва Бонка от тв сериала на NOVA „Пътят на честта“.

По покана на режисьорката от Габрово Невена Митева тя ще се превъплъти в образа на кралица Марго Верне от творбата на Агата Кристи „Три изстрела“, адаптирана за сцената от френския драматург Робер Тома.

Пиесата е сравнително малко позната, назад в годините е поставяна на столична сцена. Преводач е Александър Диков, сценографията и костюмите са по проекти на Мария Диманова, а музикалната картина е на Георги Генов. На сцената с Галя Александрова си партнират колегите й от старозагорската драма Светла Тодорова, Александър Бориславов, Миленка Сотирова, Христофор Недков, Жоро Райчев, Найден Найденов и Илчо Димитров. За участието си в „Три изстрела“ Галя Александрова съобщи в началото на септември, докато си отдъхваше от снимките във втория сезон „Пътят на честта“ във Варна.

Пак тогава тя си припомни, че на кандидатстудентския изпит в НАТФИЗ са били над 3000 кандидати, 1300 били момичетата, а председател на комисията е бил големият Апостол Карамитев. След третия кръг той я срещнал в коридора, потупал я по рамото и тихичко казал: “Ще стане. Но трябва по-простичко…“ В началото не схванала какво точно иска да й каже, постепенно през годините разбрала, че всъщност и най-сложните неща трябва да бъдат изразявани простичко, разбираемо за публиката, за да стигнат до сърцата… Тогава приели 13 кандидатки, Галя била в класа на професор Николай Люцканов, а след като завършили, тръгнала за Враца, където същата година е разпределен класът на професор Надежда Сейкова. Била освободена от разпределение, защото току-що се родила дъщеря й Александрина. Запомнила първата си поява на професионална сцена в ролята на принцеса Мария от „Процесът срещу богомилите“ от Стефан Цанев.