0

В секи иска да бъде известен, но колко хора наистина знаят какво означава и колко струва славата? Има знаменитости, които успяват да се издигнат до върха и с цената на много усилия и лишения се задържат там, след което сами решават да слязат от този връх. Към тях спадат звезди като Брад Пит, Сандра Бълок, Брус Уилис, Мег Райън и Камерън Диас. 

Мег дебютира с ролята на незабравимата Карол в оригиналния Top Gun, в който си партнира с Том Круз и Вал Килмър. Възходът на кариерата й продължи с „Жив или мъртъв“, „Когато Хари срещна Сали“ и тя се превърна в „Сладката на Америка“. После дойдоха куп роли, включително в романтичните продукции „Имаш поща“ и „Безсъници в Сиатъл“, в които си партнира с Том Ханкс. Въпреки че Мег печелеше милиони от шоубизнеса, тя реши да се откаже от актьорството, защото сърцето й вече беше другаде. „Всъщност нямах за цел да бъда актриса“, казва звездата от „Град на ангели”. Когато печели прякора „Сладката на Америка“ от едноименния филм, Мег, която е майка на две деца, не може да прецени дали това е комплимент. „Спомням си, че си помислих: „Добре ли е?...Това не означава непременно, че сте умен или секси, или добре сложен, или нещо подобно, това е етикет. И какво може да направи един етикет?“

Мотиви

Мотивите на Камерън да напусне Холивуд бяха различни от тези на Мег. След като живееше в светлината на прожекторите от 22-годишна възраст, звездата от „Маската” реши, че е време да се съсредоточи върху себе си. „Начинът, по който гледам на това, е, че съм дала повече от половината от живота си на публиката. Чувствам, че е добре да отделя време за себе си сега, за да се реорганизирам и да избера как искам да се върна в света“, каза Камерън пред InStyle. След като се отказа от славата, Камерън се фокусира върху отглеждането на дъщеря си Радикс, „за да бъде най-добрият човек, който може да бъде“. „Живея живота си“, казва тя пред InStyle. „Забавно е просто никой да не знае какво правя. Защото цялото ми време е мое.”

Славата

Звездната корона натежа и на трикратния носител на наградата Оскар в категория „най-добра мъжка роля“ Даниъл Дей-Люис. След като беше заснет последният филм с негово участие през 2017 г., той се оттегли от актьорската професия. През същата година неговият говорител пусна кратко изявление, което гласеше: „Даниел Дей-Люис вече няма да работи като актьор. Това е лично решение и нито той, нито неговите представители няма да коментират повече този въпрос.” Даниел спечели „Оскар“ за ролите си в „Моят ляв крак“, „Ще се лее кръв” и „Линкълн”. Всички бяха наясно колко отдаден е на всяка роля, която приема. 

На върха на славата от киното се отказа и един от най-известните секссимволи Джош Хартнет. Той стана популярен, след като си партнира с Бен Афлек в блокбастъра „Пърл Харбър”. Джош споделя, че известността го е накарала да се чувства „сам“, което е била причината да се откаже от големите роли в хитови продукции. „Бях на корицата на всяко списание“, обясни той пред Details през 2014 г. „Наистина не можех да отида никъде. Не се чувствах комфортно в собствената си кожа. Бях сам. Не вярвах на никого.” Сега Джош играе главно в малки, независими проекти. „Все още ми предлагат филмови и телевизионни роли, казва звездата от „Черната далия”.

Децата

Славата е най-жестока към децата актьори. Младият актьор Франки Мунис беше любима звезда от ситкоми от 2000 до 2006 г., като върхът на кариерата му беше превъплъщението в Малкълм в едноименната продукция на Fox. След това той реши да последва мечтата си да стане професионален автомобилен пилот, като се състезава в 53 професионални състезания между 2005 и 2011 г. Той все още играе от време на време, главно като гост актьор. 

Сходна е съдбата на Маколи Кълкин, който така и не успя да убеди публиката, че става за нещо друго освен да е „сам вкъщи”. 

Коренно различно призвание откри Ангъс Джоунс, известен с ролята си на малкия Джейк в сериала „Двама мъже и половина”. Ангъс заяви, че го е срам от годините като актьор. В момента той е ревностен последовател и проповедник в сектата на Адвентистите от седмия ден. 

Ново начало

Легендарният Робърт Редфорд също приключи с актьорството. Звездата обясни така своето решение: „Правя го от 21-годишен“, казва той. „Помислих си: „Е, това е достатъчно.“ И защо да не направим нещо много оптимистично и позитивно?“ Откакто се отказа от актьорството, Робърт продуцира филми и организира собствен фестивал на независимото кино.

Последният филм на Джийн Хекман беше „Добре дошли в Музпорт“. В интервю за Ройтерс той каза, че е напуснал Холивуд, защото е било твърде „стресиращо“ за него. „Компромисите, които трябва да правите във филмите, са просто част от процеса и се стигна до момент, в който просто не чувствах, че искам да го правя повече“, каза той.

Кевин Спейси бе обявил, че ще участва само в театрални постановки, но заради серията от дела за сексуален тормоз заяви, че слага точка на кариерата си.