0

- Милош и Миодраг, добре дошли в България! За първи път ли сте у нас?

- Миодраг: Не сме в България за първи път. Бях тук отдавна, през 2009-2010 г., в рамките на филмов фестивал, който се провеждаше в София. Спомням си, че това бе огромен опит за мен тогава, защото гостувах с един страхотен филм. Времето беше топло, може би беше септември месец. Бях млад и точно дипломирал се от университета. Прожекциите на филма ни се състояха на различни локации в центъра на София и по този начин, ходейки пеша от кино в кино, имах възможност да разгледам и да се запозная с града по един друг начин.

- Милош: За първи път бях в София през 2014-2015 г. Тогава ходихме на ски в Боровец и на връщане от зимния курорт прекарахме няколко часа в София. Бях тук и на премиерата на първата част на филма „Южен вятър“. Последният път, когато бях в Бългaрия, беше 16 пъти за една нощ (смее се).

- Как така 16 пъти, и то за една нощ?

- Милош: Снимахме една от сцените във втората част на сръбско-българската граница, на ГКПП Калотина. Трябваше с един мотор да преминаваме границата. Тъй като го снимахме многократно и така се получи, че 16 пъти минавахме границата през нощта (смее се).

- Миодраг: Много пъти (смее се).

- Милош: Мисля, че имам най-много влизане и излизане от България, едва ли има някой, който да се похвали с повече от мен. За книгата на Гинес съм (смее се).

- Граничните полицаи включиха ли се в снимачния процес, помогнаха ли ви?

- Миодраг: Щяхме да ги подлудим, ако всеки път ни проверяваха документите (смее се).

- Милош: Майтапът настрана, снимачният процес беше уговорен с митничарите и не ни проверяваха всеки път документите. Най-голямата помощ, която ни указаха, е, че ни пуснаха да снимаме там и ни допуснаха да заснемем всичко безпрепятствено. Тъй като все пак се касае за границата, това е голяма помощ – да ти позволят многократно да я преминеш в рамките на една нощ. Изказваме нашата благодарност към правителствата и на двете държави, че ни позволиха да го направим.

- Как ви промени филмът през годините, в които се снимате в него?

- Милош: Лично аз много се промених – напълнял съм с 8 кг. Не съм сигурен дали е свързано с филма, но така се получи.

- Миодраг: Аз също чувствам промяна в себе си, тъй като все пак минаха няколко години от заснемането на първата част. Роди ми се и детенце през това време. Това ме промени много.

- На снимачната площадка сте прекарали много време заедно, познавате се и отпреди това. Продължава ли приятелството ви?

- Миодраг: Нямаме кой знае какво приятелство, само професионално.

- Милош: Направо не се понасяме.

- Миодраг: (смее се) Шегуваме се. Познаваме се от 15 години. Заедно сме следвали в университета.

- Милош: Много бяхме близки и преди снимките, а след това просто се сближихме повече. Тогава и разбрахме, че ако продължаваме да сме по-близки – няма да се случат нещата (смее се).

- Миодраг: Затова ми се роди и дете. Трябва да спазваме дистанция все пак (смее се).

- Милош: Шегуваме се, това интервю трябва да го прочета, че се казаха опасни неща (смее се). Големи приятели сме.

- Във втората част на „Южен вятър“, както и в първата, взимат участие едни от най-добрите български актьори. Как се справиха те на снимачната площадка и истина ли е, че сте пили ракия след снимки?

- Милош: Нонстоп.

- Миодраг: И ракия, и вино.

- Милош: Още като студенти ни учеха, че българската актьорска школа е една от най-добрите. Когато работехме с българските колеги по „Южен вятър“, разбрахме, че това е истина. Наистина те придадоха нов и по-особен чар на филма. За нас беше голямо удоволствие да работим заедно. Видяхме, че освен добри актьори са и много добри хора. Поне в такава светлина бяха пред нас.

- Миодраг: Аз споделям мнението на Милош, всичко, което каза, е вярно. Те са наистина много добри момчета. Бих добавил, че си прекарахме страхотно и след снимките – в хотела, в ресторантите. Разбирахме се много добре – и на български, и на сръбски. Понякога и на английски, ако нещо не можехме да се доразберем. Беше страхотно да обменим опита си с тях и да създадем нови приятелства.

- Някои от българските актьори имат опит в ролята на мафиоти, тъй като са участвали в хитовия български сериал „Под прикритие“. Вие гледали ли сте го? Обменихте ли идеи за мафиотските схеми?

- Миодраг: Разбира се, обменяхме мнения и идеи. Показахме им нашия опит и те добавиха от техния, който ние не познавахме. Българските актьори, които участват в „Южен вятър“, са известни не само заради ролите си в „Под прикритие“. Те са актьори на много високо професионално ниво и са играли в много чуждестранни продукции. Стана ни много интересно, като разбрахме колко много хора в Сърбия ги разпознават именно заради ролите им на мафиоти в „Под прикритие“.

- Вие ми приличате на друга известна криминална двойка – на Дженаро Савастано и Чиро ди Марцио от хитовия италиански сериал на HBO „Гомор“ по едноименната книга на Роберто Савиано. Казвали ли са ви го и обичате ли криминалните сюжети?

- Милош към Миодраг: Той играе ролята на дебелия (смее се).

- Миодраг: Аз обичам много криминалния жанр – криминални книги, филми, сюжети.

- Милош: За мен криминалният жанр е много кинематографичен. Има възможност и за развитие на драма, не само на екшън. Интересно е да се заснемат подобен вид филм. Освен че предоставя възможност драматичният момент да се развие на сценарно ниво до екстремни поларитети, както и да се задават философски въпроси. Засягат се темите за свободата, за вината, за смисъла. Дали правдата и истината са еднаква категория и по какъв начин могат да се развиват.

- Този тип сюжети предполагат и много екшън сцени. Как се справихте физически с каскадите с мотори и коли, със стрелянето с пистолет?

- Миодраг: Повечето от сцените с каскади сме си ги направили ние самите, без помощта на каскадьори. Освен някои, които бяха по-опасни, разбира се, като тези, в които се обръщат коли. В една от сцените от втората част аз поверих живота си на Милош. Той се научи да кара мотор екстремно.

- Милош: В една от сцените имах задача да карам бързо, да спра рязко, да направя дрифт. Миодраг седеше зад мен на мотора и се държеше. Като спряхме той имаше задачата да ритне с крак един от граничните полицаи, в чиято роля, разбира се, беше каскадьор. Това беше една от по-сложните каскади, които ние двамата направихме без помощта на каскадьори. В една от другите сцени пък карах мотора през нощта през гората. Полицаи ни гониха и стреляха по нас и трябваше да им избягаме. Бих могъл да кажа, че 90% от екшън сцените си ги изпълняваме ние.

- Браво!

- Милош и Миодраг: Благодарим!

- Как се подготвихте за ролите, търсихте ли автентични източници на информация като неофициални разговори с хора от ъндърграунда например?

Миодраг: Сценаристите имаха тази задача, докато правеха проучвания за сценария, преди да го напишат. За да може всичко да бъде истинско. Животът е пълен с различни опити. В ежедневието се срещаш с различни типажи хора. Не е изключено да сме се срещали с някакви такива хора в живота. Може и да сме.

- Какво пожелавате на читателите на „Телеграф“?

- Миодраг: Да се наслаждават на филма. Да знаят, че киносалонът не е мястото, където могат да се заразят с коронавирус.

- Милош: Наскоро минаха едни от най-светлите и хубави празници и бих искал да пожелая на читателите на „Телеграф“ много щастие и здраве през цялата 2022 г. След празниците, след цялото това ядене бих ги посъветвал и да спазват малко диета (смее се).

Това са те:

Милош Бикович е роден на 13 януари 1988 г. в Белград, Сърбия

Миодраг Радонич е роден на 3 май 1989 г. в Белград, Сърбия

Милош Бикович е сръбски и руски гражданин

Двамата са най-добрият кримитандем на Сърбия с участието в двете части и сериала „Южен вятър“