0

С упермоделът Наоми Кембъл е изкарала 600 бона за няколко часа в София, научи „Телеграф“. Черната перла на модната сцена е поискала хонорар от 300 000 евро, за да снима рекламен клип на световна верига за дрехи у нас. И ги е получила, щом в четвъртък кацна на летище София. Пачките й идват като подарък за 52-рия й рожден ден, който ще празнува днес.

Разлика

Визитата на Наоми у нас бе законспирирана в пълна тайна и въпреки това наши папараци я засякоха и щракнаха при излизането от терминала. Въпреки че е пристигнала с частен самолет, звездата не е минала през ВИП-а на летището, а заедно с всички останали пасажери. За да не я познаят, тя се е забулила в шалове, облечена от глава до пети в черно, дори бейзболната шапка на главата. Четирима телохранители я вардеха отвсякъде някой да не я приближи. Самата тя се похвали, че е била в София едва след като излетя с парите. В официалния си профил в Инстаграм Кембъл пусна стори с хаштаг България и родния трибагреник. Манекенката показа на света гледка от Киноцентъра в Бояна с уточнението „от мястото на снимките“. Тя щракна американската улица, на която са снимани холивудските кинохитове като „Непобедимите“, „Рамбо“, „Механикът“, „Хелбой“, „Бодигард на убиеца“, както и родният сериал „Седем часа разлика“. На фотото се вижда екипът, който се подготвя за предстоящите снимки с нея, а в далечината се открива страхотна гледка към планината Витоша.

Колекция

От летището Наоми обаче е закарана в най-лъскавия хотел в центъра на София, за да се освежи от полета, преди да започне да разходи високите си токчета в Бояна. На домакините си тя е поръчала само пресни плодове и зеленчуци, както и соево мляко. За визията си обаче тя не е разчитала на нашите професионалисти, а си е докарала нейните стилист и фризьор, които да я направят за рекламата. Модната марка, за която са я заснели, обаче е наложила ембарго на целия екип да не се появява нищо, свързано с нея, до септември, тъй като ще представя есенната й колекция.

Изненада

Почитателите на Кембъл най-вече се оглеждаха да видят бебето й, с което преди година изненада целия свят. Моделката показа дъщеря си едва след като навърши 9 месеца, при това без никой да разбере, че е бременна. Заради това мнозина предположиха, че е потърсила услугите на сурогатна майка, но в интервю разсея само някои от слуховете. „Тя не е осиновена, тя е моето биологично дете“, каза Наоми, отказвайки дори да разкрие името на дъщеря си. Тя изобщо не отвори дума кой е бащата. В социалните мрежи тя рядко публикува снимки на бебето, но те винаги са направени така, че да не се вижда лицето на наследницата й. „Щастлива съм, че детето ми обича да пътува толкова, колкото и аз – без хленчене при излитане и кацане. Тя е добро момиче: спи много добре, почти не плаче и ми казаха, че е много внимателна за възрастта си. Тя се смее много. И тя почти говори. Мисля, че може да започне да ходи, преди да пълзи. И тя вече има шест зъба“, каза развълнуваната майка. Тя запазва всички подробности за мемоарите си, които все още не е започнала да пише, съобщи западната преса. „Мога да изброя на пръстите на едната си ръка броя на хората, които знаеха, че ще имам дете. Винаги съм знаела, че един ден ще стана майка, но това е най-голямата радост, която можех да си представя“, призна още Кембъл. За съжаление на родните й почитатели бебето не е идвало в България, разкриха пред „Телеграф“ запознати с гостуването й. Тя е оставила дъщеря си на детегледачката за няколко часа, за да дойде до София.

Крака

И днес на 51 Наоми активно продължава кариерата си на модел и често участва в модни ревюта. Пред „Вог“ разказа как се чувства на шоутата и какво се е променило в сравнение с 90-те години на миналия век. "Все още ми харесва, но е изнервящо. Защото съм на 51 години и ходя с момичета, които са на 18! Страхотно е да съм с тези млади хора на моята възраст, но трябва да кажа, че на едно от шоутата си помислих: „Хайде, момичета! Вдигайте крака! Защо вървите толкова бавно?“. Определено чувствам, че времето ми беше по-радостно. Усмихвахме се. Трябваше да покажем своята индивидуалност. Беше невероятно време, но работихме усилено. И колкото и тоалети да сменяхме, колкото и да се представяхме, никога не сме казвали, че сме уморени. Всички се наслаждавахме и подкрепяхме енергията на другия. Правехме по осем шоута на ден, а вечерта ходехме да празнуваме с дизайнерите. Понякога се чудя дали моделите биха могли да са в крак с нас сега", връща времето назад Кембъл. Последната Коледа тя е прекарала със семейството си в Южна Франция, после са излетели за Катар за Нова година, след това - за Лондон за няколко часа, сетне няколко дни са в Лос Анджелис, след което отиват в Париж, където тя излиза на подиума за последното ревю на Върджил Аблох. Затова и на въпроса къде всъщност живеят, отговаря, че са граждани на света.

Енергия

Родената през 1970 г. Наоми започва кариерата си на модел на 15 години, на 16 вече е на корицата на британския "Ел". Тя е от златното каре на супермоделите с Линда Еванджелиста, Синди Крауфърд и Кристи Търлингтън. През 90-те четирите промениха модата и станаха знаменитости, които засенчваха марките, за които работеха. "Но работехме здраво. Независимо колко модела дрехи сменяш, на колко ревюта си, никога не казвахме, че сме се уморили. Обичахме това, което правим, и си предавахме енергия една на друга", казва Кембъл. Те още са приятелки, 30 години по-късно. Имат групов чат. Синди е първата, която се е запознала с дъщерята на Наоми - когато бебето е било на едва няколко дни, Кристи я е видяла на 2-седмична възраст, а Линда доскоро още не бе срещала малката - отчасти и защото е заета с делото, което е завела след неуспешната процедура за намаление на мазнините, която я обезобрази.

Златната ера още е "златна" - четирите работят по The Supermodels - документални серии за Apple TV+ за времето на супермоделите - 90-те години на миналия век. В него ще се разказва за онези славни времена, какво са правили заедно, приятелството им, кариерите, какви жени са и какви майки. Наоми е почти като майчинска фигура за по-младите тъмнокожи модели, които вече се радват на успех - Адут Акех и Угбад Абди. Те са част от групата африкански модели, които в момента доминират модата и променят идеала за красота.

А ако това беше станало в онези времена? "Пътят на всеки е определен. Това беше моят и така беше писано. Но, да, имаше много случаи да дефилирам в модни ревюта, но да не ме избират за рекламни кампании. И ме болеше много. Но трябваше да го преглътна и да продължа напред. Щеше да е хубаво да имам подкрепа тогава, но съм и горда с това, което се случва сега, с това разнообразие", казва британката. "Но нека сме откровени - не сме тук заради тенденция. Има страшно много компании, които участват в този процес само защото не искат да бъдат охулени. Но не бива да се прави за това, а защото разбираш, че това е правилно и така трябва да е. Има още дълъг път", казва Наоми това, което всеки мисли, но внимава да не го казва много-много на глас.

Фотографът й снима Андреа за 2500 евро

Някои от най-ефектните си снимки Наоми Кембъл е направила със словенския фотограф Тибор Голоб. Преди няколко години той нащрака и родната фолкизпълнителка Андреа за реклама на моден бранд в Словения. Неговият хонорар е 2500 евро, издават капацитетите в бранша. Снимките бяха в Египет, където нашенката се отдаде на любимото си занимание – гмуркането в Червено море.

Избрала врачанка да я гримира в Париж

Наоми Кембъл е гримирана от българка на световно първенство в Париж. „Участвала съм в редица регионални, национални и световни първенства за грим. Първото ми участие бе на националното първенство в Кюстендил. След това спечелих първо място в Русе. Работила съм с Ивайла Бакалова и много други. Три българки, които спечелихме първите места по грим, бяхме изпратени на световно първенство в Париж, Франция, за по една-две седмици през 2012-2013 г. Там срещнах Наоми Кембъл, тя сама си избираше гримьорите, така че тя ме избра. Много е красива, но и много взискателна. Гримирахме по 8 часа на ден, като цял ден бяхме само на минерална вода, а вечер ни разрешаваха само салата, защото трябваше да сме на ниво. Разхождахме се до Айфеловата кула“, разказва Емилия Дарашка от врачанското село Галиче.