Н яма нищо по-добро от домашно приготвената храна. Особено, ако я прави баба ти в твоите младежки години, когато и без това всичко е хубаво и вкусно. Прибавихме тук-там и щипка екзотика за разнообразие. Та ето няколко идеи по въпроса, видени в gotvach.bg.
Пържоли в екзотичен сос Продукти: 800 г пилешки от бутчета с кожа; 250 мл пилешки бульон; 200 мл сок от ананас (от консерва); 3 с.л. соев сос; 150 г на кубчета ананас (от консерва); 2 червени печени и обелени чушки; 3 с.л. брашно; 2 ч.л. сол; 1 ч.л. черен пипер; 50 г масло; 2 с.л. олио; Приготвяне: Загрейте половината масло с 2 с.л. олио на умерена температура на котлона в дълбок тиган. Запържете предварително овкусените със сол и черен пипер пилешките пържоли до златисто, като започнете от страната с кожата. Пържете по около 5 минути от всяка страна. При готовност извадете пържолите в съд и захлупете. Добавете другото масло в тигана и запържете брашното за около минута, като постоянно разбърквате. Добавете на тънка струйка пилешкия бульон, като постоянно разбърквате. Добавете в соса сока от ананас и оставете соса да заври. Варете соса около 5 минути, докато се посгъсти, и добавете ананаса на парченца и чушките, предварително нарязани на малки парчета. Добавете пилешките пържоли и захлупете с капак. Гответе около 20-25 минути и сервирайте пържолите, полети със сос с ананас и чушки.
Kартофени кюфтета на фурна Продукти: 1 кг картофи; 1 глава лук; 1 к.л. смлян синап; 1 к.л. сух копър; 50 г масло; 50 мл кисело мляко; 2 яйца; 1 ч.л. кимион; 1 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. чубрица; 1 ч.л. сол; За панировката: 2 яйца; 1 пакет галета; За топинга: 1 ч.ч. кисело мляко; 4 с.л. майонеза; 1 с.л. нарязан копър; 1 скилидка пресован чесън; 1 ч.л. смлян синап; 2 с.л. счукани орехи; сол; Приготвяне: Картофите измийте хубаво и с нож направете лек разрeз във формата на кръг по кората в средата им (в най-тясната част) и сварете във вода до готовност. Обелете лесно, като издърпвате като чорапчета кожата им от разреза. Намачкайте, като прибавите към тях маслото, киселото мляко, настъргания на ренде кромид лук, солта и смлените подправки (кимион, черен пипер, чубрица, синап, копър). Добавете двете хубаво разбити яйца и отново разбъркайте старателно сместа. За да оформя перфектните картофени кюфтенца, аз използвам метални рингове за курабии. Пълня ги хубаво с картофената смес, като упражнявам лек натиск, за да е по-плътна консистенцията, увивам всеки напълнен ринг в стреч фолио и прибирам във фризера да замръзнат за няколко часа (може и да си ги оставите за няколко дни). Замръзналите картофени кюфтета изваждам внимателно от формите, потапям първо в сместа от разбитите на пяна две яйца, след това в галетата, пак в яйцата и нареждам в тавичка върху предварително намазана с олио хартия за печене. Запичам около десет минути на средна решетка, включен вентилатор и предварително много добре загрята фурна на 250 градуса, а след това обръщам с помощта на щипка и оставям да се запекат за още 10 минути. За топинга млякото се разбива с майонезата, добавя се копъра, синапа, пресованата скилидка чесън, счуканите орехи и сол на вкус. Разбърква се хубаво и се поднася в купичка или чашка заедно с картофените кюфтенца.
Паниран кашкавал в кори за баница Продукти: 12 еднакви парчета кашкавал; 2-3 яйца; кори за баница; олио; Приготвяне: Увиваме хубаво всяко едно парче кашкавал в кора за баница, овалваме в яйце и пържим в сгорещено олио. Аз сервирах със зелена салата с риба тон. Да ви е сладко!
Бабини мекички Продукти: 2 яйца; 250 г кисело мляко; 1/2 ч.л. сода; 500 г брашно; 1 шипка сол; 2 щипки захар; 1 ч.ч. хладка вода; Приготвяне: Разбийте добре яйцата и добавете последователно киселото мляко с разтворената сода, брашното, солта захарта и разбивайте непрекъснато. Долейте хладката вода и продължете да биете, докато започне да пуска мехури. Оставете тестото да почине за 30 минути. Късайте от него и оформяйте неголеми мекички. Изпържете ги в сгорещена мазнина. Докато са още горещи, наръсете бабините мекички с пудра захар или пък полейте със сладко по вкус.