0

А двокатът на Цветан Василев по делото за източването на КТБ Лазар Карадалиев опитал да му звъни от ареста, където се намира по обвинение за пране на пари.

Адвокатът на Цветан Василев по делото за източването на КТБ Лазар Карадалиев опитал да му звъни от ареста, където се намира по обвинение за пране на пари.

Това стана ясно в Апелативния спецсъд, който разгледа мярката за неотклонение на Карадалиев.

Делото се гледаше по скайп, Карадалиев се включи от ареста на ул. „Майор Векилски”. Спецпрокуратурата протестираше промяната на мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в парична гаранция от 50 000 лв. с мотиви, че на свобода има опасност да се укрие и да извърши престъпление. Карадалиев пък обжалваше пред втората инстанция размера на гаранцията с мотив, че не била съобразена с имотното му състояние.

Прокуратурата внесе в  Апелативния спецсъд нови 2 тома с доказателства по делото. В тях има разпити на свидетели.

След тайно съвещание тричленният състав на Апелативния спецсъд обяви, че е извършил задълбочен анализ на доказателствата срещу обвиняемия. Според тях, от септември 2014 г. до 16 март 2020 г. в София и в чужбина Карадалиев е бил ръководител на организирана престъпна група за пране на пари с повече от 3 лица. До момента са установени 2-ма адвокати от кантората му и още един мъж. По инициативата и под ръководството на Карадалиев са били създадени поредица от търговски дружества на Сейшелските острови и в офшорни зони на името на хора, които не са имали контрол върху тях, а той се е осъществявал от Карадалиев и още двама. „През тези дружества са минавали парични потоци. Налице е сериозно подозрение, че парите са на лица, публично известни като обвиняеми, спасяване на останалото от Цветан Василев”, казаха апелативните спецсъдии.   

В момента все още няма финансова експертиза за произхода на парите, но съдът отчита последователните и непротиворечиви показания на свидетели-очевидци как са теглили суми и ги предоставяли на Карадалиев, как били насочвани средства към офшорни фирми. Счетоводството било водено на тефтер. Съдът заяви, че са били установени трайни връзки и трайно структурирано сдружение с цел престъпния произход на парите да се заличи чрез поредица от действия.

На 16 юли 2020 г. следователят по делото е назначил икономическа експертиза на паричните потоци на адвокатското дружество, на фирмите на подставени лица, на движението на парите, на сделките, на цесиите и финансовите отчети.

Апелативният спецсъд заяви, че делото е с фактическа и правна сложност. Съдебният състав приема, че има минимум от изискванията за обосновано предположение Карадалиев да е лидер на ОПГ за пране на пари, но няма опасност той да се укрие или да извърши престъпление, ако е на свобода. Той е в ареста от  17 март 2020 г. Съдът заяви, че в килията му е бил открит мобилен телефон, с който той е направил опит да се свърже с укриващия се в Белград подсъдим за източването на КТБ банкер Цветан Василев чрез сръбски оператор, но разговор не е бил проведен.

На 15 юли 2020 г., с прокурорско постановление, на Карадалиев е забранено да напуска страната. Съдът заяви, че той има постоянен адрес и установено работно място, а здравословното му състояние е нарушено.

Апелативният спецсъд потвърди мярката за неотклонение на Карадалиев парична гаранция, но заяви, че има доказателства за имотното му състояние и от 50 000 лв. я вдигна на 150 000 лв. Магистратите наредиха той да бъде освободен незабавно от ареста след внасяне на гаранцията и ако срещу него няма други обвинения.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.