0

А ко отглеждате домати, няма начин да не сте срещали т.нар. мегацветове – кичести цветове с много венчелистчета. Тази странна аномалия често вълнува градинарите и те споделят своя опит и разменят съвети в градинарските форуми във Фейсбук.

Мегацветовете са цветове с повече от един плодник, което се случва заради генетична грешка. На вид изглежда като няколко отделни цветчета, слети в един голям цвят с два или повече плодника. Градинарите лесно установяват наличието на такъв мегацвят, който много прилича на нарцис. Нормалният цвят на домата има от пет до седем венчелистчета с един плодник в центъра. 

Стрес

Ако откриете мегацвят на доматеното растение, това означава, че то е било подложено на стрес, който е причинил тази генетична мутация. Когато отглеждате домати на открито, тази мутация се случва с първите няколко съцветия. Ако ги оставите да дадат плод, те буквално могат да изсмучат енергията на растението и да се формира деформиран домат с вид на няколко слепени по-малки плодове.

Изследване, направено през 1998 г., показва, че доматени растения, отглеждани при ниски температури, са податливи на генетични мутации, които водят до такива кичести цветове. Стига се до оформяне на повече от един плодник, което пък води до производство на повече от един плод.

Изследвания

Изследванията сочат още, че това се случва единствено при първите съцветия, когато растенията се отглеждат на открито. Това се дължи на климатичните условия – тъй като времето започва да се затопля, следващите цветове се развиват правилно. Смята се, че кичестите цветове се появяват най-вече при хибриди, отглеждани заради големите плодове. Но доказателства за това липсват.

Мерки

Как да избегнете кичестите цветове?
Повечето градинари следят да отмине датата на последните възможни слани, за да изкарат разсада навън и да го разсадят в градината. За да избегнете кичестите цветове, може да изчакате малко по-дълго. Изчакайте, докато температурата на почвата се покачи до 18 градуса по Целзий. Нощните температури на въздуха пък трябва трайно да са се установили над 12-13 градуса.

Решение

Но ако вече имате кичести цветове на доматите, въпросът е дали да ги късате или не. Решението е изцяло във вашите ръце. Не забравяйте, че това не е задължително да е лошо за растението. Но трябва да вземете предвид няколко неща, преди да решите дали да късате. 

На първо място, тъй като такъв цвят дава няколко плода, слепени като сиамски близнаци, той ще има нужда от доста голямо количество хранителни вещества, вода и енергия. Поради тази причина останалите нормални цветове може да страдат. Премахването на кичестия цвят ще стимулира растението да пусне няколко други нормални цветове.

Ако обаче все пак сте решени да оставите мегацвета, за да даде плод, е хубаво да му помогнете с опрашване на ръка, тъй като той има нужда от повече прашец заради допълнителния плодник. Важно да се знае, че цветовете на доматите остават отворени средно 3-4 дни. 

Може да се стигне до котешко лице

Помнете обаче, че доматът, който ще се формира, няма да изглежда добре на външен вид. В много случаи плодът може да се нацепи или да се стигне до синдрома котешко лице. Заради асиметричните си форми такива домати се развиват и зреят много по-бавно, а с това затормозяват цъфтежа и развитието на другите плодове. Често се наблюдава и неравномерно узряване, като отделни части остават съвсем зелени. При всички случаи плодът, дори деформиран, става за консумация.