0

В ъшки нападнаха зеленчуците и градините, повсеместно се оплакват градинари в социалните мрежи. Според някои причината са мравките, които ги отглеждали, за да си имат храна. Както вече „Телеграф“ писа една от най-сигурните защити срещу въшки, от които страдат и розите, са калинките.

За да ги привлечем в градината, просто трябва да засеем люцерна в няколко ъгъла или просто една лента покрай оградата. Калинките се хранят с въшките и така се спасяваме от тях.

Калинки

Според него, ако се сдобием с ларви на калинки, то те безспорно ще прочистят растенията от тях.

Рецептата, която Тихомир Трайков дава срещу листни въшки, е следната. Люти чушки пипер, една шепа, няколко цигари разтрошени. Блендират се в 1 л вода, сместа се разрежда в още 9 литра вода. Престоява 8 часа. Прецежда се, добавят се 10 чаени лъжички сапун. Пръска се вечер. Това се прави само при положение че няма калинки и техните ларви в градината, защото полезното насекомо ще загине, изрично съветва той. Ако вече се е появила калинка, то тогава търпеливо изчакайте, защото тя ще изчисти растенията.

Лук и коприва

В градинарската група за природно земеделие без химия, която администрира Тихомир, стопаните дават и много други рецепти, които биха могли да помогнат в случая. Една от тях е

тинктура от лук, коприва и листа от домат. Попарват се всичките растения и се оставят да изстинат. После 1/10 се разреждат с вода и се напръсква два пъти седмично. Към разтвора се прибавя и настърган домашен сапун, за да има прилепване.

Оцет и чесън

Друг съвет за борба с въшките се състои от смес от течен сапун, оцет и чесън на прах. Разреждате с малко водичка и наливате в пулверизатор. Пръскате листата отдолу. Ако има мравки - смачкайте листо от домат и го сложете около растението.

Според автора и тази заплаха ще отмине, щом се засуши, въшките сами ще изчезнат.

Брезов катран

Друга интересна рецепта е с брезов катран от аптека или катранен сапун. Смесват се 20 мл брезов катран плюс 5 л вода. С това се полива мравунякът и там, където ходят мравките. Второ, смес от 50 г настърган катранен сапун се разтопява в 5 л вода. И след това с така приготвения разтвор се пръскат растенията.

Чили

Друг вариант е с люти чушки чили, които се поставят в половин литър вода. Ври 5 минути. Разрежда се 1 към 7 в полза на водата. Пръскате въшките, но трябва да пазите очите, съветва друг градинар.

Рецептата с прясно мляко е следната. Смесват се 0.5 л прясно мляко, 20 капки йод в 5 литра вода. Повтаря се пръскането след няколко дни или се редува с лют пипер. Накисват се 5 с.л. лют пипер за 24 часа, прецеждат се и се разреждат в 5 л вода, споделя друг участник в дискусията.

Ябълков оцет

Други споделят успешен опит с разтвор от 5 л вода, 100 г ябълков оцет (домашен, ако имате), 20 г хл. сода, с която се пръскат засегнатите части на зеленчука. Има и вариант само със сода бикарбонат, с която обилно се пръска.

Любопитно е лекарството с кока-кола, с което се третира 3 пъти през 2 дни. Безотказно действа, споделят градинари. Според автора колата може да се разреди с вода до 1:10. Последният вариант е засегнатите места да се наръсят с пепел.

Хума срещу черни мушици

Срещу черните мушици нетрадиционна растителна защита предлагат зеленчукопроизводители от смес от хума и оцет. Авторите твърдят, че всяка година имат такъв проблем при доматите, които са навън. Дозата на хумата е 4-5 с. л. на 10 л вода. А за оцета 2 с. л. на 1 л вода. Напръсках и на другия ден всички бяха умрели. После сложих между доматите жълти лепкави листчета, твърди градинарката. Според Симона Заркова мушичките (бели, зелени, черни, белокрилките, трипсовите и цикадите) пренасят вирусните заболявания по растенията. Заразят ли се растенията с вирусно заболяване, няма спасение, затова съветът й е люти чушки.