0

С тарите градинари използват хартия и кашони за земята в градините си, с които мулчират лехите си. Картоните обаче са не само добри за мулчиране, но и спират плевелите да буят. Това, освен че е похват в пермакултурното земеделие, е чудесен начин да задържите влагата в лехите си, ако градината се намира далеч от дома, в който живеете. 

Жеги 

Жегите бързо изпиват водата от дъждовете или от поливането. Още по-трудно е, ако наблизо няма кладенец или река, от която да черпите вода. Така трудът ви в ранна пролет може да отиде на вятъра и накрая да не приберете никаква реколта или тя да бъде безмилостно слаба. 

Мулчиране

Мулчирането представлява посипване на слой материал мулч и мълч, който може да бъде от органични или неорганични вещества. В Скандинавието използват дървесни стърготини например, с които застилат пътеките в горите и парковете срещу трева. Целта е да се спести време за поливане, плевене, да се занижат възможностите за поява на вредители и болести, да се обогати хумусът, както и да се запази влажността на почвата за по-дълго време. 

Влага 

Чрез мулчиране влагата в земята се задържа по-дълго около стеблото на растението, тъй като този слой намалява изпаренията. Тънкият слой спира достъпа на светлина до повърхността на почвата, но не пречи на водата, с която се полива, или на дъжда да проникват в дълбочина, припомнят от Ladyzone. 

Слой 

Слоят мулч се сипва върху почистена - оплевена и обработена почва. Ако тя е суха, препоръчително е да бъде предварително полята. Дебелината му не бива да надвишава 10 см, но това зависи от растението, което се мулчира, от материала, който се използва, и от интензивността на обработка.  

Старите кашони са едно от решенията. Те са безплатни, лесно е да се ползват и са полезни за насажденията. 

Листа и пръчки 

Ако искате да компостирате, за да получите хубав тор, с който да подхранвате растенията си, освен хранителни отпадъци може да използвате и хартия, листа, пръчки и т.н. Просто накъсвате картона на едри парчета или го оставете цял, в зависимост от мястото, с което разполагате, и го хвърляте в купчината. Като се разлага той ще добави хранителни вещества към вашите растения.

Вместо саксии 

Интересна идея е да се използват старите кутии от обувки, подаръци и др. за саксии. Достатъчно е да застелете картонената кутия с найлонова торбичка и да я запълните с пръст. Вместо да харчите пари за нови саксии и кашпи, използвайте тези стари и непотребни кутии. Спестените пари може да вложите в закупуването на нови растения. В картонените контейнери може да отглеждате всичко по същия начин както в нормална саксия или сандъче. Ако държите на добрия външен вид, може да оцветите с бои, клонки, копчета, коркови тапи, счупени плочки, миди, камъчета и др. 

Вестници 

Картоните, вестниците и другите хартиени материали са едни от най-бързите и лесни решения за проблемите на бурените. С тях само за един сезон можете да намалите плевелите с до 75% и дори повече. Просто поставете парчета картон около растенията, които искате да защитите. Намокрете го леко. Водата ще помогне на картона да се фиксира за мястото. А и ще сте сигурни, че вятърът няма да го издуха. Можете да добавите отгоре малко пръст или мулч, за да го закрепите допълнително. Картонът ще потиска плевелите, те ще се разлагат в почвата и така ще добавят полезна органична материя.

Легла и пътечки с тухли  

Най-лесният начин да започнете нещо ново в градината си е като оформите легла за лехите. Няма нужда да използвате тежки машини, само непотребен картон. Очертайте формата, която искате да има лехата, и покрийте областта с картон. Полейте с вода, покрийте с почва, мулч и листа. До няколко месеца картонът ще се разложи и вие ще се сдобиете с прясна градинска пръст, готова за растенията. Най-доброто време, за да се направи това, е през есента. Така всички процеси, свързани с разлагането на картона, ще се случат през зимата, а напролет ще сте готови за новото садене и сеене. В лехите може да посадите цветя, трева или зеленчуци.

Със старите кашони може да направите нова пътечка в градината си. Всичко, от което се нуждаете, е картон, тухли/камъни и мулч. Поставете картона директно върху тревата. Той е достатъчно дебел и през него няма да проникнат никакви треви и други плевели. Подредете го във формата, която искате да има пътят. Очертайте отстрани с тухли или камъни. След това покрийте с почва и тор