0

С ъс своите наситени червени и зелени цветове коледната звезда е най-обичаното цвете за празниците. Освен в червено това растение може да се намери вече и в много други цветове – от бяло до цикламено. Но какво правим, ако коледната звезда започне да вехне, а ние искаме да си я запазим за следващите празници? С подходящи грижи това растение може да продължи да краси къщата ви, вместо след Коледа да бъде хвърляно на боклука.

Родината на коледната звезда (Euphorbia pulcherrima) са субтропичните гори на Мексико и Централна Америка. В своя хабитат тя представлява храст или малко дърво, което може да достигне на височина половин метър. При умерен климат то се чувства добре на шарена сянка и при температури, които никога не падат под нулата. През зимата, когато дните са кратки, а нощите дълги, горните листа на коледната звезда се обагрят в червено. Късите дни дават началото на разцъфтяването, когато растението започва да формира малки пъпки на върха на всяка клонка, които всъщност представляват прицветници. Дълго време се е вярвало, че коледната звезда е отровна за хора и животни. Учените обаче са оборили този мит. Дори да изядете 600 листа от това растение, няма да се отровите, най-много да ви заболи леко стомахът. Въпреки това е по-добре да държите коледната звезда извън достъпа на много малки деца и животни.

Родината на коледната звезда е Мексико.

 Родината на коледната звезда е Мексико.
PIXABAY

Коледната звезда е растение на топлия климат и не се чувства добре на студ. Падането на живака под 10°C е достатъчно да нанесе щети и листата да започнат да падат. Температури под нулата ще го довършат. Тъй като коледната звезда не толерира студ, когато си избирате растение от магазина, избягвайте такова, което е разположено близо до входа. Постоянното излагане на ниски температури му причинява стрес. Когато си избирате коледна звезда, също така трябва да избягвате такава, чиято саксия е студена на допир. Дори да изглежда добре в момента, растението ще загуби жизненост няколко дни след като го занесете вкъщи. Ако искате коледната ви звезда да ви радва повече време, изберете такова растение без цветчета на върха – това са клъстери от пъпковидни структури, които имат жълти чашки, съдържащи нектар. Тези структури не трябва да са стигнали етапа на узряване. Те трябва да са предимно зеленикави на цвят, без прашец. Това означава, че растението е младо и че поне няколко седмици ще ви радва с цветната си премяна. След като сте избрали перфектното растение, трябва да го предпазите от студа, докато го закарате вкъщи. Преди да напуснете магазина завийте саксията в амбалажна хартия. Махнете я, когато поставите коледната звезда на топло място в дома си.

През зимата това растение има нужда от много ярка светлина. Изберете място на южен, източен или западен прозорец, където слънчевите лъчи няма да попадат директно върху листата. Коледната звезда може да се адаптира и към по-малко светлина, но ще издържи по-дълго, ако й осигурявате 6 до 8 часа ярка светлина всеки ден. Коледната звезда обича стайната температура 18-21°C. Всяка рязка промяна на температурата може да доведе до окапване на листата. Не излагайте растението на течение. Дръжте го далече от източници на топлина като радиатори и камини – навсякъде, където температурата превишава 22°C.

Коледната звезда обича постоянно влажна почва – да не е твърде влажна, но никога суха. Проверявайте почвата всеки ден с палец. Изчакайте, докато горният слой е сух, и едва тогава полейте. Поставете я в мивката и я облейте с вода, докато почвата се напои добре. Оставете да се отцеди, преди да я върнете на мястото й. Излишъкът от влага ще доведе до загниване на корените, а освен това долните листа ще пожълтеят и окапят. Повехнали растения, чиито листа капят, е сигурен знак за преполиване. Когато напоявате почвата в дълбочина, поливането трябва да е веднъж седмично.

Родината на коледната звезда е Мексико.

 Родината на коледната звезда е Мексико.
PIXABAY

През лятото трябва да я огрява сутрешното слънце

Подобно на коледните елхи животът и коледната звезда често приключа след празниците в кошчето за боклук. Как да запазим обаче това растение за по-дълго? От януари до март прицветниците ще избледнеят и ще започнат да окапват. Възможно е да окапят и част от листата. Не се притеснявайте – това е нормална част от жизнения цикъл на растението. Цветовете отнемат голяма част от енергията на растението и когато те окапят, настъпва време за покой. Продължавайте с обичайните грижи – ярка индиректна светлина, постоянно влажна почва, далеч от течения. Към април може да видите нов растеж. Това е знак, че е време за наторяване. Използвайте тор за стайни растения, като подхранвате веднъж на една-две седмици до юни. Коледната звезда може да изкара лятото извън дома. Поставете растението в саксия на място, огрято от сутрешното слънце или на шарена сянка от момента, в който температурите стигнат поне 15°C. От юни до късния август наторявайте 3 до 4 пъти с балансирана формула азот-фосфор-калий. Когато през есента температурите започват да падат, вкарайте коледната звезда отново вкъщи.