0

П реценката за качеството на пчелата-майка е по-скоро субективна и изисква известно усилие и поддържане на досие. Преглеждайки редовно семействата, може да се открие лошата майка, но като цяло е по-трудно да се определи кога една майка е добра поради необходимостта от преценка на индивидуалните качества и тези на нейното семейство като цяло. Много са факторите, необходими за отбелязване качествата на майката и тяхното степенуване зависи индивидуално от всеки един пчелар, като винаги се започва с външния вид и работоспособност.

Външният вид не е най-важният фактор за определяне качеството, освен ако майкопроизводителите не търсят цвета като фактор при продажбите. Много често сме свидетели на това как пчеларите описват добрата майка като добре оформена, голяма, златисто оцветена, но по-важният въпрос тук е доколко големината и цветът влияят върху продуктивността. Големината на майката предопределя големината на яйчниците, но по-важно от това е доколко снесените яйца ще са оплодени. Ако се ограничим да определяме годността на майката само по нейната големина, то това ще бъде подвеждащо. По-скоро трябва да се наблегне върху качеството на снесеното пило, здравословното състояние на семейството и неговия темперамент.
Първият признак за темперамента на семейството е при отварянето на кошера. Реагират ли бързо при опушване и колко бързо се успокояват или пък се наблюдава обратната реакция. Спокойното семейство е много по-лесно и приятно за работа и по-лесно се адаптира към градската среда. За предпочитане е да се работи с пчели, които седят кротко върху рамките, а не се разлитат при проверка на кошера.

Два са основните фактори, на които трябва да се внимание при инспекция на кошера, а именно разположението на снесеното пило и неговото състояние в гнездото. Добрите майки снасят добре подредено пило. Рамката трябва да е добре покрита с пило без наличието на празни пространства и пропуснати килийки. Пилото трябва да е на една възраст, като не трябва да има размесване с килийки, пълни с мед и прашец. По време на максимално яйцеснасяне майката може да запълни рамката от горе до долу, но по-важно тук е да се преценят редът и организацията при тази дейност, отколкото количеството на снасяне. Количеството на снесените яйца зависи от позицията на рамката в плодника и периода на снасяне през годината.
Лошите майки снасят яйца така, че те пропускат цели редове и отделни килийки, което в крайна сметка причинява наличието на празни петна при запечатаното пило. Това води и до разбъркване в организацията по отглеждането на младите пчели, като тези празни места се запълват с мед и прашец. Наличието на празни места между пилото се дължи на редица причини, между които са мъртвоснесени яйца, болести или застаряваща майка.

Наличието на смесено търтеево пило с работническо е сигурен знак за проблемна майка. Лошата майка няма достатъчно сперма за оплождане на яйцата, дори и в работнически килийки и това води до факта, че в работнически килийки има раздути капачета на търтеево пило. Едно или две такива капачета между работническото пило се отнася до нормална случайност, но наличието на повтарящо се смесено пило в работнически градеж означава проблемна майка, нуждаеща се от подмяна. Снасянето на търтеево пило може да се причини от много фактори, включително от недобро оплождане, възраст, деформация в сперможлезите, болест или повреждане. А понякога и по неизвестни за нас причини.

Последната характеристика, произтичаща от пилото във връзка с качеството на майката, е присъствието на болести. Наличието на такива болести като европейски гнилец и варовито пило задължително означава необходимост от подмяна на майката. Няколко килийки с европейски гнилец през пролетта, когато стресът в семейството е голям, не е задължително да означават, че майката е за смяна, но упоритото продължаване на това явление от едната или другата болест със сигурност води до категоричния извод за смяна на майката. Наложителните случаи са, когато повече от половината пило е заразено. Но дори процентът да се движи в рамките на 10-15%, то това се смята за достатъчно. Някои медоносни пчели са по-предразположени към болести като европейски гнилец или към по-лош хигиенно-семеен инстинкт и една подмяна на майката не само че подменя поколението, но пречупва кръгооборота на тази подмяна, давайки време на пчелите да почистят килийките със заразено пило. Генно чистите майки, произведени от лицензирани майко-производители, предоставят шанс на пчеларите да снижат болестите и паразитите в семействата си.

Гледа се работоспособността на семейството

Преценката на майката не трябва да се ограничава само с преглед на кошера, а и с преценка относно работоспособостта на семейството. Продуктивността, издръжливостта през зимата, склонността към роене, оптимизиране отглеждането на пило спрямо притока на нектар и темпераментът на семейството са задължителни критерии при оценка качеството на майката. Някои от тези критерии са лесни за преценка, други - не. Например за да преценим колко добре едно семейство адаптира отглеждането на пило спрямо притока на нектар, трябва да сме добре запознати с количеството на пилото и условията за нектароотделяне. За целта трябва да разполагаме с кантарен кошер, който най-точно информира за притока на нектар или за използване на медовите запаси, пряко отнесени към количеството на пило, заложено от майката. По-прост метод е проследяването на количеството пило след основен период на медосбор. Дали семейството ограничава отглеждането на пило, или високият темп на залагане на пило продължава, причинявайки изземване на складираните запаси от мед. Идеалното състояние е, когато семейството ограничи залагането на пило с преминаването на основния медосбор, но за съжаление това не винаги се отнася за различните видове майки.