0

О рганизаторите на международно състезание във Франция коригираха термините „Македонско вино“ и „Македонско лозе“ за вина от Северна Македония. Става въпрос за международното състезание за вино „Citadelles du Vin” във Франция, при което огранизаторите са пристъпили към замяна на термина „македонско вино” и „македонско лозе” за вина, произведени в Северна Македония. Причината е, че Службата по икономически и търговски въпроси към гръцкото посолство в Париж сигнализира за съответните фрази в рекламните материали на събитието.

„Поради факта, че терминът „Македония“ е защитено географско понятие на Гърция  за вина, произведени в региона на Македония, въпросните термини нарушават придобитата общност (acquis communautaire) по отношение на статута и гръцките власти от Министерство на външните работи и Министерство на развитието на селските райони и храните направиха необходимите възражения към организаторите, но и на други органи и служби във Франция“, се казва в съобщение на сдружението на „Винопроизводителите на Северна Гърция“.

Над 1000 вина ще се дегустират на състезанието.

 Над 1000 вина ще се дегустират на състезанието.
www.citadellesduvin.com

Състезанието, което се провежда във Франция в периода от 12 до 14 март е за всички потребители  със страст към виното. То е насочено и към производители, дегустатори,  дистрибутори и други. Всяка година, през март, над 50 дегустатори от най-високо ниво от цял ​​свят се срещат в Бур (Бордо-Франция) за няколко дни, за да изберат най-добрите вина от над 1000 проби, идващи от около 30 страни. С повече от 75% от чуждестранните вина, състезанието Citadelles du Vin е едно от най-престижните световни състезания и олицетворява истински флагман на винената индустрия в цял свят. Като обединява такова разнообразие от вина и спиртни напитки на едно място, Citadelles du Vin предлага уникална гледна точка към различните световни вина традиции и международни тенденции. Състезанието подчертава откритието и позволява на производителите на вино да представят резултатите от работата си пред съдебните заседатели, които са всички професионалисти в глобалния винарски сектор.