0

К ъртиците не се хранят с растения, но могат да бъдат истинска напаст в градината. Те могат да изровят всякакви луковици и кореноплоди и да съсипят няколкомесечните ви усилия да си отгледате екологично чист зарзават. Къртичините върху моравата, която редовно косите и поливате, също не са приятна гледка.

От една страна, къртицата е полезна, за разлика от сляпото куче, което гризе всякакъв вид растения. Много хора обаче не правят разлика между двата вида. Къртицата се появява там, където почвата е чиста и богата на органични вещества. Когато рови, тя размества почвата като изважда отгоре по-силна и по-добра за растенията пръст. Именно тази пръст много градинари използват, за да засеят в нея своите разсади или пък, за да си напълнят саксиите за стайните растения. Къртицата също така почиства корените от бубулечки и червеи, които са нейната храна. 

Рицин и ходжово лале също гонят къртицата.

 Рицин и ходжово лале също гонят къртицата.
iStock

От друга страна обаче къртиците могат да разровят вашите насаждения, а най-малкото – да съсипят външния вид на моравата. „Измъкна ми морковите и ми изкорени магданоза“, жалват се градинари в социалните мрежи.

Методи

Затова много стопани търсят начин да се отърват от този бозайник. По форумите във Фейсбук могат да се видят стотици съвети за начините, по който да стане това.
При борбата с къртицата можем да използваме непоносимостта й към определени миризми. Много стопани засаждат рицин. Това е растение, което ако се засади през пролетта, прави жив щит, който отблъсква неприятеля. Трябва обаче да имате едно наум – цялото растение е отровно и може да бъде опасно за селскостопански животни и домашни любимци.
Други градинари споделят, че са се отървали от картиците благодарение на фритилария, наричана още ходжово лале. Други обаче контрират, че неприятелите изобщо не се притесняват от това красиво растение, напротив, ровят точно там, където то е насадено. Ходжовото лале обаче също е отровно. Затова трябва да държите децата и домашните любимци далеч от него.

Изпробвано

Някои стопани споделят, че са се отървали от къртицата с много просто метод – слагат в тунелите й стара глава от скумрия или пък изливат зелев сок. Миризмата отблъсква животинките и те бягат на друго място. „Откривам дупката, наливам зелева чорба, заривам и до там с къртиците. Бягат надалеко от миризмата. За целта си наливам във 10 л туби чорба преди да измием качето, но от години нямам къртици в градината си. Това помага, пробвайте“, уверява потребител във Фейсбук. 
Катран от ветеринарна аптека също може да помогне. „С клечка се взима катран и се поставя в дупките на къртицата. Не понася миризмата“, пише хоби градинар в мрежата. 
Във Фейсбук могат да се намерят и бабешки методи като например това да използваме изпраждения от куче. „Дано не ми се смеете много, но на мен една баба ми каза да слагам в дупката на къртичината кучешки изпражнения и хубаво да натисна пръстта отгоре. Както ми каза, така и стана. За две седмици къртиците си смениха адресната регистрация и отидоха да тровят живота на други хазаи!“, споделя интернет потребител. „И аз така правя, размивам в кофа с вода, сипват и заривам. Няма я от доста време вече“, додава друг. 

Бодли

Някои съветват да отречем пръчки от рози или шипки с повечко бодли и да ги забодем на няколко места в дупките. Къртиците ще се одраскат и ще избягат. Може да се използват и рибарски куки.

Има и стопани, отчаяни от неуспешните опити да се отърват от къртиците с добро, които накрая са им пуснали пиратки в дупките. Други, които не искат да плашат животинките, пък са използвали капани, а заловените екземпляри са пуснали надалеч. Най-грозно е да причакаме къртицата пред дупката й с мотика в ръка и, когато излезе, да я оставим на място. Къртиците са полезни животинки, не забравяйте това!

Вибрации и шум също ги държат надалеч

Подземните бозайници имат закърняло зрение, но добре развит слухов апарат, чувствителен на всякакви шумове и вибрации. Точно това може да се използва също в борбата както срещу къртиците, така и срещу сляпото куче. На пазара се продават специални уреди, които произвеждат вибрации през даден интервал и така прогонва неприятелите в определен периметър. Някои от уредите са соларни, други работят на батерии. Тяхната цена обаче може да достигне до около 60 лева за брой.

Много по-евтиният метод е да забиете няколко железни пръти в земята и на тях да сложите кенчета от бира. От вятъра кенчетата се удрят в желязото, а дрънченето им прогонва неприятелите надалеч.