0

Б рашов е първият румънски град, където започва офанзива срещу посредниците, като насърчават земеделски производители. Там нивото на пестицидите в плодовете и зеленчуците ще следят инспектори. Така местният съвет прие решение, което ще направи „почистване“ на пазарите на общината, съобщи Агрозона.

Места

Новата наредба определя и начина за установяване на местата за продажба, които ще се извършват спрямо площта на земята, размера на притежаваното стопанство и количеството на получените продукти.

Глоба

Пазарната служба на кметството на Брашов ще създаде методика за изчисляване на тези количества, за да елиминира възможността тези, които имат площи от няколкостотин метра земя, да продават тонове продукти от всякакъв вид, тъй като имат издаден сертификат на производителя от кметството, където се намира земята, без да се вземат предвид количествата и видовете продукти, които могат да се отглеждат.

Ако се установи, че предлаганите на пазара продукти не са добити от собствеността на продавача или качеството на продуктите не отговаря на изискванията, те освен глобата губят правото си да продават на публичните пазари в Брашов.

Истински

Всички продавани продукти трябва да бъдат получени в собствената им ферма, но могат да се продават и консерви от зеленчуци и плодове, при условие че съставките/суровините също са от собствено производство.

Друга нова разпоредба е тази за гарантирането на данните относно автентичността на предлаганите на пазара продукти. Съгласно нормативния акт тези, които ще предоставят на пазарната администрация данните за автентичността на продуктите с цел информиране на широката общественост, имат предимство при заемане на местата за продажба.