0

Д ирекциите по горите охраняват по закон малките лесове на частни стопани с площ до 20 дка. За това разказа Стоян Тошев, шеф на Регионална дирекция по горите в София, по време на Седмицата на гората. Поводът бе традиционното засаждане на фиданки до паметната плоча в стопанството, която отбелязва сто години от първите залесявания в района през 1909 г.

Всяка година там лесничеите засаждат по една нова фиданка, така че паметникът от камък да не е на голо и грозно място.

Пожари

Един от най- големите проблеми според лесничеите, който тепърва предстои, са пролетните горски пожари. Те могат да дойдат от баби и дядовци, които чистят стърнищата с огън за по-лесно, за да изникне след това сочна трева за козите или овцете им, разказаха със смях горските от Искрец.

Концесионери

И докато малките парчета гори се пазят от държавата, то концесионерите са длъжни сами по закон да се грижат за горските територии, обясни Тошев. Те с години не обръщат внимание и не пазят горите си, занемаряват ги, което е предпоставка за пожар в бъдеще. А това е тяхно задължение по закон.

Прокурор

Първоначално им пишех писма, но ефектът беше нулев. Затова започнах със сигнали до прокуратурата, което даде неочакван ефект. Те назначиха пазачи, но пък започнаха и да секат горите, защото бяха вложили пари и искаха да си ги възвърнат, разказа Тошев.

Барбекю

Една от най-големите опасности за пожари в горите са компаниите, които решават да се съберат на купон, да си стъкмят огън и да правят барбекю. Тошев предупреди, че това удоволствие не може да се прави по собствено желание, избират се места само където има табели, които разрешават огъня.

Беседки

На табелите е изписано, че може да се пали огън и че местата са обезопасени с беседки, има наблизо вода и огнища.

Затова къде може да се намери подходящо място може да се пита в информационните центрове, както и в регионалните горски дирекции. Горските дават информация къде и как да се пали огън.

До средата на септември се наблюдават местата за тази цел. Дали са обозначени, дали са близо до водоизточник и т.н.

Административен акт

Тошев обясни, че за него е по-важно информацията да стигне до повече хора, отколкото да се налагат глоби и административни актове. Превенцията е по-важна от самото наказание.

Подходящите места са обозначени с табели, на които пише Място за палене на огън.

Те са с каменни поясчета, в които може да се запали огън, но след напускане, хората са длъжни да го загасят, така че когато напускат мястото, трябва да са сигурни, че няма да тръгне към гората, нивите. Законът за горите забранява по-малко от 200 метра от горската територия да се пали.

Искра пламва от цигари и кола

Фермери и всички, които преминават с автомобили през горски територии, могат да предизвикат с неволно изхвърлян фас от цигара пожар. Не всички автомобили са снабдени с уловители за искри и вследствие на изгорелите газове може да предизвикат пожар също, каза Стоян Тошев.

Земеделски територии се ограждат със земни ивици, така че евентуално да възпрепятстват огъня.

Пресечените терени са изключително трудни за охрана. Обществото трябва да е наясно, че барбекюто за едни е удоволствие, но за други е огромен риск.