0

К ак да запазим индришето през зимата? Много градинари се оплакват, че когато вкарат на закрито саксията с индрише, за да презимува, то увяхва. Ето някои съвети как да запазим растението през студените месеци.

Индришето се накършва и клонките се потапят в буркан, пълен на 1/3 с вода. Водата се долива периодично. На 10 дни се слага в нея половин аспирин и 1 кафена лъжичка захар. По този начин растението дори може да цъфне, ако вече не е изсъхнало. След като пуснат коренчета, клонките се засаждат в саксия. Другият начин е накършените клонки да се засадят директно в друга саксия. По този начин ще си подновите растението. То ще преболедува, стига да не е на много топло място през зимата. Може да се държи и на остъклена южна тераса.

По същия начин може да се процедира и с мушкатото. Относно мушкатото има и други съвети. То може цяла зима да не се полива. Хубаво е да се прибере още през октомври, макар хоби градинари да твърдят, че то може да оцелее и до температури от -5°C. Слагате го така, както е в саксията, на студено място, където няма много светлина. Подходящо място е в избата. Ако обаче е твърде светло, някои градинари го покриват с вестници.

Мушкатото и индришето са от едно семейство

 Мушкатото и индришето са от едно семейство
СВЕТЛАНА ТРИФОНОВСКА

„Десет години ги прибирам есента в избата. Поливам чак, когато ги извадя пролетта. Нито едно не е загинало“, твърди градинарка във Фейсбук. Някои обаче контрират, че е хубаво поне няколко пъти – например веднъж месечно, да им се сложи по малко вода, за да не изсъхват напълно.  Трети пък ги поливат само веднъж, преди да ги приберат за зимата. Преди това се махат пожълтелите листа. Спорно е и дали има смисъл да се подрязват. Някои съветват да се подрязват само по-старите, а младите да стоят така. Напролет се садят млади клонки, за да се подновяват растенията.

Както „Телеграф“ писа, много градинари използват и друг метод за съхранение на мушката през зимата, особено, ако те не са в саксии, а са засадени в градината. Опъват мъже в мазето, изкореняват растенията и ги окачват на въжето с корените нагоре. Напролет ги почистват от изсъхналите листа, подрязват ги и ги засаждат в градината. Така мушкатата се запазват за следващия сезон.