0

Д ърво, което ражда десет различни видове плодове, кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес, съобщи „Гардиън“. Странното дърво е плод на десетгодишните усилия на иракчанина Хюсам Сараф, който през 2009 г. се заселил в Австралия, където трансформирал скромната си градина в тропически оазис. „Предишният рекорд е за 5 различни плодове, отгледани на едно дърво. Така че аз реших да отгледам 10“, казва Хюсам. Предишният рекорд е за отглеждане на едно дърво на кайсии, череши, нектарини, сливи и праскова. Той се държи от чилиеца Луис Караско от две десетилетия.

Хюсам кандидатствал за отглеждане на бели и жълти нектарини, на бели и жълти праскови, на червени и жълти сливи, кайсии, бадеми и череши. От „Гинес“ обаче първоначално отхвърлили искането му да бъде вписан рекорда му, защото изискването било плодовете да бъдат не само от различен сорт, но и от различен вид. Ако това условие се вземе предвид, то плодовете на иракчанина се изравняват с тези на чилиеца. „Казах им, че нектарината и прасковата, които те са преброили като два вида плодове, трябва да бъдат един. Те казаха ОК и смениха предишния рекорд на четири различни плода, а моя – на пет“, разказва Хюсам.

Хюсам Сараф/Гардиън

Той казва, че е доволен от това решение. Така било прието, че дървото на иракчанина ражда сливи, кайсии, бадеми, праскови и череши. Хюсам изтъкнал пред „Гинес“, че неговото дърво е символ на мирното съжителство – цветовете, формите и различните листа и плодове на клонките на неговото творение са метафора на многообразието в обществото, уважението и приемането на другите. Хюсам отворил градината си за посещения преди пет години. Дървото му в началото било нектарина, като впоследствие били добавяни клони на различни други дървета. „Всеки клон е уникално дърво само по себе си“, казва иракчанинът.