0

П роцесът на възпроизвеждане на хризантеми с резници започва с подбора на най-силните растения, съветват специалистите от bg.supermg.com През есента се избират здрави храсти с перфектни съцветия. Те не трябва да показват признаци на болести или вредители. В края на цъфтежа се откъсват майки и се оставят на хладно място, защитени от излишна влага. Това може да са затворените тераси, веранди или леки навеси, подходящи за съхранението им. Идеални условия за периода на физиологичната почивка на хризантемите  е 3-5 ° C. Основното правило за успешното им съхранение е при температура над 1 ° С.

За резници са необходими здрави растения

 За резници са необходими здрави растения
Фейсбук

За да имаме храст с обилен цъфтеж, е необходимо да се вернализират майчините растения. Това означава, че се държат в помещения с температура 1-4 ° С в продължение на 3-4 седмици. Липсата на такава процедура често води до това, че някои сортове никога не цъфтят. За да се получи добър посадъчен материал, майчините растения се прехвърлят в топла, осветена стая и се поливат редовно.

Хризантемите са восъчните принцеси на есента

 Хризантемите са восъчните принцеси на есента
Фейсбук

Няколко дни по-късно пъпките се събуждат в корените. За да се получат достатъчен брой нови растения, започнете да подготвяте майките през февруари.  За резници са подходящи издънките, които тръгват от корена. Ето защо всеки израстък от стеблото трябва да бъде отрязан. Нарязаните резници се съхраняват във влажни дървени стърготини в хладилника на долния рафт за около 2 седмици.

Как да режем хризантемите? Кореновите издънки се нарязват с остър нож под листния възел, когато върху него се образуват 2-3 междувъзлия. Получените резници се засаждат в кутии или ниски саксии с плодороден субстрат с неутрална реакция. Приготвя се от плодородна почва, хумус и пясък, взети в съотношение 2: 1: 0,5. Дебелината на субстрата трябва да бъде 3-4 см. Калцинираният пясък се изсипва отгоре. Слоят трябва да бъде 2-2,5 см. Можете също да използвате смес от перлит и едър пясък в съотношение 1: 1. Този субстрат има висока влажност и дишаща способност. Резниците се заравят в субстрата на дълбочина 2,5-3 см. Оптималната температура за вкореняване на резници е 18-20 ° С.

Поддържаме влажност във въздуха преди да засадим

 Поддържаме влажност във въздуха преди да засадим
Фейсбук

Имат нужда от влажен въздух в стаята 

В стаята, използвана за вкореняване на резници, е необходимо да се поддържа оптимален микроклимат. За да направите това, над контейнера от полиетиленово фолио се прави "купол", който осигурява необходимата влажност на въздуха.  За да не замръзнат се държат в помещения с температура на въздуха 8-10 ° C. При такива условия "прерастването" на резниците ще бъде предотвратено. Засаждат се на постоянно място само след като няма заплаха от пролетни студове. Резниците на едрите хризантеми се правят от януари до април, а на дребноцветните  от февруари до края на май. Размножаването на хризантемите през есента включва засаждането на вкоренени резници в края на май и началото на лятото. Очакваме ранният цъфтеж на младия храст през следващата година.