0

Л истните въшки могат да унищожат всички цветя в дома ви, за които сте се грижили години наред. Много често това се случва, когато внесете красиво цъфтящо цвете, купено от парник. То може да ви е подарено с много любов, но да е заразено.

Ето защо, когато получите саксия от цветарски магазин, първата ви работа е да я поставите на място, където няма контакт с вашите цветя, и да мине карантинен период от поне месец.

Ако през това време не се развият листни въшки и цветето оцелее, то тогава можете да го присъедините към вашата си група. Най-често от тази напаст може да пострада лимончето ви и тогава практически няма почти никакво спасение. Всички магически рецепти, така популярните в социалните мрежи - да се ръсят листата със сапунена вода, да се мият листата му, не вършат абсолютно никаква работа. В най-добрия случай листата ще изсъхнат и ще окапят.

Какво може да се направи? Ако нещата сте ги докарали до въшки, колкото и неприятно да звучи, ще трябва да приложите химия, за да се изчистите. Отива се в аптеката и се пита какво трябва и за какво растение. Другото е желязна превенция. На първо място, внимание с цветя, внесени отвън. На второ място. Можете да си отглеждате индрише, което е някаква гаранция срещу нашественици, но не напълно.

Другото, което можете да направите, е да сложите в съд с вода разтворени етерични масла като лимон, портокал, лавандула, чаено дърво. Дръжте ги около цветята, защото те гонят комари и други буболечки, които практически могат да донесат зараза.

Другото, което може да се направи, е в саксии да отглеждате тютюн или пелин, които по принцип се използват за борба с въшките. Ако не, директно си правите лекарство от тях.

Тютюнът е извън химическите препарати и практически унищожителят на въшките е катранът, който съдържа. Използва се по следния начин. Ако нямате листа, просто накъсайте една кутия цигари в буркан с вода. Престояват около 20 дни. След това разредете едно към двадесет с вода от сместа и третирайте растенията.

Другото средство, с което евентуално можете да се предпазите, е горчивият пелин. Сухи листа можете да купите от аптеките, да ги накиснете като тютюна и след това да направите подобен на горния разтвор.

Най-сигурният природен начин да се справите с въшките са калинките. Ако ги пуснете в цветята, те ще изядат нападателите. Ако са в градината - също. Можете да ги привлечете, като засадите леха с люцерна, която ще привлече красивите насекоми и ще ви отърве от досадниците.

Кока-кола и оцет помагат

Потърпевшите съобщават за всякакви магически смеси срещу въшките, като се започне от кока-кола до оцет, мляко и йод. Въпреки че засега никой не е съобщил дали има ефект от приложението им, изписваме рецептите. Първата е кока-кола, на която се приписват чудеса в борбата срещу листни въшки. Може да напръскате само с нея или пък да смесите с вода в съотношение 2:5 и да добавите малко течен сапун.

Друг вариант е смес от мляко и вода в съотношение 1:2 и напръскайте растенията. Трети съобщават за смес от 1/2 литър оцет с 4,5 литра вода, с която се пръскат пострадалите цветя.

Йодна тинктура с мляко срещу вредители

На йодната тинктура се приписват не по-малко чудодейни свойства. Ето и рецептата с нея.

1 шише йодна тинктура от аптеката.

100 мл прясно мляко

спринцовка и 2-литрова спрей бутилка

Напълнете един литър вода в спрей бутилката.

Със спринцовката издърпайте 0,5 милилитра йод, разтворете го в прясното мляко и добавете сместа към водата.

Млякото ще придобие жълт цвят.

Разбърквате добре съставките, докато се получи еднородна смес.

С нея можете да напръскате всички растения, които са попаднали в плен на листните въшки.

Този спрей може да се ползва като предпазно средство срещу гъбични заболявания по растенията, брашнестата роса и маната.

Можете да третирате и доматите, в случай че забележите по тях някой от гореизброените проблеми.