0

Н ай-печалната гледка, на която може да се натъкне човек, е, когато се върне от почивка и излезе на балкона и установи, че цветята му са загинали. Въпреки че съседите или някой от близките е обещал да минава и да полива и цветята, се оказва, че те просто са покафенили. И целият ви труд и надеждата, че след дългото пътуване ще седнете на терасата и ще се насладите на чаша студено вино сред аромата на цветята, е напълно попарена. При това установявате, че тези цветя в момента плуват във вода, защото този, който е обещал, просто е забравил и се е сетил в последния момент да им сипе вода, като е излял цяла кофа, но те просто вече са умрели.

Кактуси

И когато това се случи няколко пъти, то повечето от тези, които обичат цветя, но често отсъстват, защото им се налага да пътуват, минават на озеленяване с кактуси, палми и вечно зелени. И евентуално невени, които издържат на жега и засушаване. Но удоволствието никога не е същото.

Защото друго си е да се любуваш на петунии, пълзящи грамофончета, които в ранната утрин превръщат балкона ви в цветна пещера. Те просто не могат да се сравнят с вечнозеления, но бодлив и пестелив на емоции кактус, който цъфти веднъж в годината, при това само няколко часа през нощта.

Бутилка

Оказва се, че за тази работа си има лек. И това са малките и евтини варианти на капково напояване за саксии. Засега те най-често могат да се намерят в интернет и не струват почти нищо. Евтини, удобни и ефикасни. За да се ползват, е необходимо към всяко от тях да има бутилка, която се монтира върху пипетата. По този начин на растенията се осигурява непрекъснато вода и те са свежи.

Принципът е същият като капковото в големите градини. Истината е, че може да се монтира и цяла система с централно управление, но за тази цел са необходими много повече средства и време.

Клапан

Ето как се ползва капковото. Заравяте пластмасовата част вътре в почвата на сандъчето или саксията и поставяте пълна бутилка вода върху пластмасовата част. Използвайте регулиращия клапан, за да контролирате количеството вода, което отива в почвата.
Той може да освободи нужното количество вода за до петнайсет дни и е суперлесен за използване, е обяснението на производителите. В момента текат промоции и една от фирмите предлага 5 бр. За 9.99 лв., а 10 бр за 15лв. до края на юни.
Важното е, че можете да регулирате с клапан с продължителност от 1 до 15 дни.
Монтажът е лесен, като се пробият дупки в дъното на бутилката или се отрязва дъното. Минисъоръжението е универсално и подходящи за всякакъв вид бутилки с размер от 13,5 x 3,5 cm.

Регулирате течността за 20 дни

Има и други вариант капково за напояване на саксии, малко по-скъпо. 6 бр. – 12 лв., 12 бр. - 19 лв.,
18 бр. – 25 лв., 24 бр. – 31 лв., 30 бр. – 37 лв. И в този вариант пластмасовата част се поставя вътре в почвата и се слага пълна бутилка вода върху нея. Използва се регулиращият клапан, за да контролирате количеството вода, което отива в почвата.
Той може да освободи нужното количество течност за до петнайсет дни и е суперлесен за използване. Например нямате възможност да поливате цветята си за 10 дни,
при слагане на бутилка от 1л (1000мл) нагласете клапана на около 43 сек/капка - 1000х43/4320 = 9.95 дни. Ако нямате възможност да поливате цветята си за 20 дни,
при слагане на бутилка от 2 л (2000 мл) нагласете клапана на около 35 сек/капка - 2000x35/3540 - 19.77 дни, и т.н.
При това капково регулирате с клапан за продължителност. Имате лесен монтаж. Пробийте дупки в дъното на бутилката или отрежете дъното, важно е да се направи, за да може да тече. Устройството е универсално, защото е подходящо за всякакъв вид бутилки. Размерите са 13,5 x 3,5 cm.