0

К озите джуджета са сравнително нова тенденция в отглеждането на домашни кози. Собствениците на ферми и частните животновъди все повече обръщат внимание на тези необичайни животни според Овцевъд и Козевъд.

Камерун

Миникозите са следствие от генетичната мутация на обикновените кози. Те започнаха да се опитомяват в Централна Западна Африка, особено в Камерун и Нигерия. Началото е през 18-и век, когато моряците започват да превозват животни в Европа и САЩ. Европейските и американските животновъди от основния вид създават много други породи.

Нигерийска коза джудже

 Нигерийска коза джудже
bg.imadeself

Объркване

При породите кози джуджета често се получава объркване. Това се дължи на активните развъдни разработки и различни имена в различни части на света. Има обаче най-често срещани разновидности. Има две основни породи миникози. Тези се отглеждат основно от домашни животновъди. Козите и от двете породи имат общи черти, но според характеристиките си те са различни животни от един и същи вид.

Камерун Пигмей

Външно джуджетата от двете породи се различават по следните признаци:

1. Камерун Пигмей. Цветът на индивидите е кафяв или сив, с тъмни лапи и холка. Тялото е мускулесто, краката са здрави. Рогата са извити назад. Растежът в холката на коза е 0,5 м, а този на коза – 0,6 м. Дължината на тялото на женската и мъжката е съответно 0,65 м и 0,7 м. Средното тегло на коза е 25 кг, а козелът нараства до 35 кг.

2. Нигерийски джуджета. Вълната най-често е разнородна по цвят, не се отличава специфичен цвят. Тялото е по-малко мускулесто от това в Камерун. Лапите и шията са дълги. Рогата са къси. Очите са сини. Растежът на женската средно е 0,45 м, а на мъжката – 0,5 м. Средната дължина на тялото е 0,7 м. Теглото е 25 кг за козата и 30 кг за козела. Външно са много подобни на обикновените кози с малки размери.

Издръжливи

Всяка от разновидностите на козите джуджета има както предимства, така и недостатъци. Предимствата на камерунските пигмеи включват:

  • приплоди 2–4;
  • непретенциозност при отбиване на малките;
  • резистентност към най-често срещаните заболявания;
  • издръжливост;
  • спокойна природа;
  • податливи на обучение;
  • съдържание на мазнини в млякото повече от 10%.

Камуренска коза джудже друг вид

 Камуренска коза джудже друг вид
bg.imadeself

Отрицателните характеристики на камерунците са, че са чувствителни към влажен въздух, вероятност от алергии, необходимост от закупуване на няколко индивида, защото сами животни тъгуват, дават само 1 литър мляко на ден, което е по-малко от това на нигерийците.

Трудно боледуват

Сред предимствата на породата нигерийски джуджета са следните:

  • непретенциозност при отбиване на малките;
  • резистентност към най-често срещаните заболявания;
  • приплоди 2–4;
  • средно 1,5 литра млечен добив на ден, понякога показателите достигат 3,4–3,7 литра;
  • съдържание на мазнини в млякото повече от 10%;
  • приятелско отношение.

Недостатъците на нигерийските миникози са, че имат крехка скелетна система, мускулната система е по-слабо развита от тази на камерунците, козите не понасят да са самотни, необходимост от контрол на температурата в плевнята.

При покупка гледайте ръста и документ за чистокръвност

Когато купувате кози, обърнете внимание на няколко фактора, съветват експертите. Сред тях са да се изиска от селекционера да представи документи, потвърждаващи чистокръвността на породата. Обърнете внимание на растежа. Най-големите индивиди и на двете породи, нигерийците и камерунците, в холката достигат  до 0,7 м.

Камерунска коза джудже

 Камерунска коза джудже
bg.imadeself

По-големият растеж показва нечистота на породата. Теглото на животното също е важно.  Ако растежът е нормален, но теглото е над определените стойности, животното най-вероятно е прехранвано. От прехранването козите отслабват, тяхната устойчивост срещу болести намалява. Попитайте за теста за мляко. Това е важно, ако купувате млечна коза. Продукт с неприятен послевкус и мирис е причина за отказ от покупка. Най-вероятно  животното не е чистокръвно и не е подходящо за разплод.