0

М едоносната пчела е един от 200 000 видове опрашители в света. Между 20 и 30 хиляди са пчелите в света, но основният опрашител е медоносната пчела. Ако медоносните пчели изчезнат, хората няма да изчезнат. 65% от световното производство на храна идва от култури, които не изискват опрашването от животни. Но какво би станало, ако драстично намалее популацията им? По-скоро разнообразието от налични продукти ще намалее рязко, а цената на някои ще нарасне драстично.

Изчисления

Колектив от учени са си направили за цел да установят на колко възлиза „услугата“ на медоносната пчела като опрашител. Изчислили са, че нейната стойност 120 милиарда долара на година. Ако няма опрашване на медоносната пчела, това би било един вид загуба. Ние ще имаме само 1/3 от разнообразието продукти, които пазаруваме всеки ден.

Това разказа гл. ас. д-р Росица Шумкова в рамките на семинар на Националната служба за съвети в земеделието, организиран съвместно с Научен център по животновъдство и земеделие-Смолян.

Въздействие

Медоносната пчела ни дава възможност да ползваме нейните уникални пчелни продукти. Те имат голям антиоксидантен ефект. Медът съдържа около 200 различни съединения – главно захари и вода, но също аминокиселини, витамини, минерални вещества, ензими, органични киселини, флавоноиди. Всички те имат уникално въздействие върху човешкия организъм. Друг продукт а медоносната пчела е пчелният прашец. Основно съдържа протеини, захари, липиди, сурови фибри, незаменими аминокиселини, минерали, витамини, ензими. Съставът и антиоксидантният ефект от пчелния прашец са специфични и зависят от ботаническия му произход, географския район, от сезона. Затова е много важно, когато се консумира пчелен прашец, той да идва от екологично чист район.

Полезно

Прополисът, от който се прави клееева тинктура, не е храна. Пчелите го използват за строителен материал и защитно вещество. Балсамират по-едри индивиди, които попадат в кошера. Но това е пчелният продукт с най-високо съдържание на специализирани растителни метаболити. Затова не е е изненадващо, че прополисът служи за защитно вещество в пчелния кошер и е активен срещу човешки патогени. В него също има и прашец, и восък, витамини, аминокиселини. Има изключително силни антибактериални свойства.

Пчелното млечице е друг интересен продукт се състои главно от вода, протеини, захари, минерални вещества. Доказано е, че има свойства като антибактериално, противовъзпалително, дезинфектиращо средство. Има съдоразширяващо действие и антиоксидантна активност. Това е една от суперхраните на нашето ежедневие.

Пчелната отрова добре повлиява нервната, имунната и сърдечносъдовата система. Като цяло пчелните продукти имат висок антиоксидантен ефект. Добре е да се използват не при нужда, а постоянно, защото е доказано, че повишават имунитета и повлияват различни заболявания. Имат оздравяващ ефект върху хората.

Подменяме старите семейства през април

Месец април е подходящ за набавяне на пчелни семейства, за прехвърлянето на разборни и за заселвне на многокорпусни кошери. Пчелните семейства трябва да произхождат от здрав пчелин, в който няма заразни болести и не е под карантина. През месеца разцъфтяват всички овощни видове, от които пчелите събират прашец и нектар. Пчелното кълбо се е разпуснало, яйцеснасянето и развитието на семейството върви усилено.

Към края на месеца се извършва основна подмяна на старите презимували пчели с нови. Появява се и първото търтеево пило. Не е необходимо да се бърза с отзимяването. Предварително са подготвени необходимия брой рамки с изградени пити от склада съобразно с броя на пчелните семейства, които ще се прехвърлят така, че всяко семейство да разполага с две изградени пити поне за два корпуса. Много добро средство срещу роевото състояние е разширяването обема на кошерите рано преди главната паша, при затопляне на времето, както и използването на помощни майки. При многокорпусните кошери, след като двата корпуса са изпълнени с пчели и пило, обемът се увеличава с трети корпус с изградени пити и восъчни основи. При кошера Дадан-Блат, след като плодникът е изпълнен с пчели, нектар и прашец и има 8-9 пити пило, обемът се разширява като се поставя втори корпус или магазин за залагане на пило.